Vesti iz fudbala

Na Senjaku ponosni: Samo tri superligaša imaju više igrača u mladoj reprezentaciji od Grafičara

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

23.03.2023 17:02
Na Senjaku ponosni: Samo tri superligaša imaju više igrača u mladoj reprezentaciji od Grafičara FK Grafičar

Mlada reprezentacija Srbije, koju sa klupe predvodi Goran Stevanović odigraće tokom martovskog reprezentativnog okupljanja dva kontrolna meča, prvi u petak 24. marta protiv Italije u Bačkoj Topoli, a četiri dana kasnije protiv selekcije SAD u Marbelji.

Na spisku bivšeg trenera Partizana nalaze se i dvojica akuelnih fudbalera Grafičara, golman Ivan Guteša i vezni fudbaler Filip Vasiljević. Oni se trenutno sa svojim saigračima iz nacionalnog tima nalaze na Ubu i pripremaju za duele sa renomiranim rivalima.

Mladi čuvar mreže tima sa Senjaka očekuje debi u dresu sa grbom Srbije, dok je Vasiljević već zabeležio dva nastupa za “orliće”.

"Iskreno, nisam očekivao poziv. Smatram da sam dobio najveću moguću nagradu za trud i rad koji ulažem. Vredno radim na Ubu, gde se pripremamo za predstojeće duele i nadam se debiju za reprezentaciju. Veliku zahvalnost dugujem selektoru Stevanoviću i treneru golmana Supiću koji mi pomažu savetima. Prvi su me dočekali i uputili reči podrške", kaže golman rođen 2002. godine.

Odlaskom Strahinje Manojlovića u Javor, odnosno Aleksandra Stankovića u redove OFK Beograda, mesto ispred gola Grafičara popunio je mladi Guteša a njegove odlične partije nisu promakle stručnom štabu naše mlade reprezentacije.

"Zadovoljan sam dosadašnjim učinkom u sezoni. Mislim da smo na startu polusezone imali krizu rezultata ali ne i igre. Uspeli smo to da prevaziđemo, savladali smo Jedinstvo i verujem da je to početak novog trijumfalnog niza. Grafičar se kao klub izdvaja promovisanjem mladih igrača, svi imamo mnogo prostora za napredak, radi se na vrhunskom nivou, imamo odlične uslove", konstatuje popularni Guti i dodaje da mu izuzetno prija što uz sebe u reprezentaciji ima saigrača, Filipa Vasiljevića.

Za razliku od Guteše koji čeka na debi, zamenik kapitena Grafičara, momak rođen 2002. godine u Požegi, već ima upisana dva nastupa za mladu reprezentaciju Srbije, protiv Kipra i Makedonije. I njemu, kao i Guteši prija da ima nekog “svog” uz sebe.

"Mnogo mi je drago zbog Gutija, jer se radi o sjajnom golmanu i osobi. On je svojim radom i kvalitetom zaslužio poziv. Naravno da često razgovaramo, uglavnom analiziramo situacije sa treninga. Družimo se i sa ostalim saigračima, dosta njih je u prethodnom periodu igralo za Grafičar, tako da se vrlo dobro poznajemo. Imamo mnogo zajedničkih tema, šale i drugarske 'prozivke' su takođe obavezne", otkriva atmosferu među mladim Orlovima Filip Vasiljević dok sipa pohvale na račun kolege iz reprezentacije i klupskog saigrača.

Kada su u pitanju utakmice protiv Italije i Sjedinjenih Američkih Država smatra da je to idealna prilika da protiv kvalitetnih rivala, on i njegovi saigrači pokažu da srpski fudbal ne mora da brine za budućnost.

"Verujem da ćemo pokazati da možemo da se takmičimo sa najboljim reprezentacijama i da ćemo dobrom igrom doći do pobeda koje će nam mnogo značiti u budućnosti. Velika je stvar što jedan klub iz Mozzartbet Prve lige ima dva mlada reprezentativca. To je dokaz da je klub na pravom putu i da potvrda predanog i kvalitetnog rada svih zaposlenih u klubu zajedno sa stručnim štabom i nama igračima. Nadam se da će u narednom periodu još neko od igrača Grafičara zaslužiti poziv u reprezentaciju", zaključio je Filip Vasiljević.

Pored Vasiljevića i Guteše, na spisku selektora mlade reprezentacije Srbije nalazi se i pet bivših igrača kluba sa Senjaka. U prilog mišljenju da je Grafičar najbolja sredina za razvoj mladih igrača u Srbiji, govori i podatak da samo superligaši Napredak (četiri), Čukarički (četiri) i Partizan (tri) imaju više igrača koji su se našli na spisku Gorana Stevanovića.

Takođe, prethodne zime prvi put u istoriji srpskog fudbala, igrač iz Mozzartbet Prve lige prešao je direktno u jedan od klubova iz lige “petice”. Reč je o sada već bivšem defanzivcu Grafičara, Senegalcu, Fol Faluu koji se otisnuo u Francusku Ligu 1. Mnogo je razloga za zadovoljstvo postignutim u prethodnom periodu na Senjaku zbog čega zadovoljstvo ne krije Predsednik kluba, Sloba Govedarica.

"Čast nam je što imamo igrače koji su deo reprezentacije. To je potvrda njihovog talenta, kvaliteta i nagrada za posvećenost koju pokazuju na terenu. Istovremeno, to je priznanje i za klub i pokazatelj da smo na dobrom putu. Naš strateški cilj je da sistemski i dugoročno stvaramo igrače za nacionalni tim, za klubove na najvećoj sceni, gde će moći brzo i lako da se adaptiraju. Nastavićemo da im dajemo veliki prostor u prvom timu, kako bi stekli što više minuta na utakmicama i tako napredovali, što je posebno važno u periodu prelaska iz mlađih selekcija u seniorski fudbal", ističe predsednik RFK Grafičar, Slobodan Govedarica.