Vesti iz fudbala

Darko Tešović za TV Arena sport: Nisam došao u Novi Sad da pokušavam, već da napravim posao

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

15.03.2024 15:13
Darko Tešović MN Press
Darko Tešović

Neki bi rekli da je RFK Novi Sad trenutno u akciji "nemoguća misija" po pitanju opstanka u Prvoj ligi Srbije, ipak za iskusnog trenera Darka Teškovića i novo rukovodstvo pomenutog kluba na čelu sa predsednikom Aleksandrom Važićem i generalnim sekretarom Mihailom Janjićem, sve je moguće.

Trenutno su Novosađani poslednjeplasirani tim prvoligaškog društva sa 16 bodova, ipak, novi, treći (pre njega radili Bratić i Babić) šef struke ove sezone ne gubi nadu da će klub na kraju sezone ostati u istom rangu. Raspored jeste težak, već ovog vikenda RFK Novi Sad igra protiv Smedereva, jednog od glavnih kandidata za ulazak u Superligu Srbije. 

Uprkos svemu Darko Tešović, novi šef struke Novosađana sa optimizom gleda na nastavak sezone. 

"Posla se ne plašim. Zar bih kao sportista trebalo da tražim veći motiv od toga da se takmičim? Radio sam u Partizanu, Mačvi, Novom Pazaru, Radničkom iz Sremske Mitrovice, Radničkom 1923, Grčkoj, Saudijskoj Arabiji. Posao je svuda isti, sa malo drugačijim zahtevima", rekao je Darko Tešović, novi trener RFK Novi Sad. 

 

 

Uprkos teškoj situaciji, Tešović ističe da razgovor sa rukovodstvom kluba nije dugo trajao. 

"Nisam želeo da se konsultujem sa prijateljima, odluka da preuzmem RFK Novi Sad bila je isključivo moja. Znam šta bi mi rekli. Neću da koristim onu frazu da sam se sa rukovodstvom RFK Novi Sad dogovorio za minut. Priznajem za deset minuta sam postigao dogovor sa gospodinom Važićem. Predstavio mi je planove na duge staze, a ja sam sprema za izazove. Iskreno smo pričali o svemu, što me raduje. Poklopile su nam se želje i ambicije, tako da smo se brzo dogovorili. Pravi se i novi stadion, već je dosta toga je urađeno u toku je postavljanje stolica. Novo rukovodstvo čini sve da klub besprekorno funkcioniše. Nadam se da ćemo uspeti da im vratimo to na terenu, a ono što me raduje, jeste da je atmosfera odlična, jer na muci se poznaju junaci". 

Neće imati problema Tešović sa adaptacijom na ligu, jer je prošle i na početku ove sezone sedeo na klupi Radničkog iz Sremske Mitrovice.

"Poznajem dobro ligu. Da sad počinje prvensto, potpisujem da bi RFK Novi Sad bio među devet ekipa. Šta je, tu je. Pred nama je težak period, momci moraju da shvate da je sad sve iza njih, to je prošlo vreme. Moraju da se okrenu budućnosti. U preostalih 13 utakmica trebalo bi da budemo prvi. U igri je 39 bodova. Želimo sa što bolje pozicije da uđemo u plej-aut. Sve ekipe su prilično izjednačene. OFK Beograd je primera radi bio favorit, pa je poslednjeplasirani Novi Sad uspeo nedavno da ih pobedi, a svi su ih već proglasili superligašima. Zato i kažem da ništa nije nemoguće".

MN Press

Darko Tešović

 

Za opstanak su potrebni iskusni, prekaljeni asovi, a Tešović će morati da se osloni na "klince", jer RFK Novi Sad ima najmlađu ekipu ne samo u Prvoj, već i u Superligi. 

"Tačno, imamo najmlađi tim, prosek je 20 ili 21 godina, ali to je za mene izazov. Volim da radim sa mladim igračima. Prošao sam da tako kažem sve stepene sa njima, od školica fudbala, mlađih kategorija u Partizanu... Imamo i nekolicinu iskusnih igrača, tu mislim na Stanisavljevića koji ima 35 godina, Rakića sa 37. Mlađi ih poštuju, to se vidi. Sve sam to znao i kad sam dolazio. Kao što sam i rekao nisam se kolebao, a ni uplašio posla".

Iako, mnogi sumnjaju da RFK Novi Sad može do opstanka, Tešović nema dilemu. Iz svake njegove rečenice jasno se vidi da je sa optimizmom pristupio novom poslu. 

"Nisam došao da pokušavam, već da napravim posao. Znam koliko znam i šta znam, a znam i da dosta toga mogu da naučim. Optimista sam kao i gospoda Važić i Janjić. To mi se dopada. 

Već prva prepreka biće možda jedna od najtežih, Smederevo. 

"Kao što Smederevo ima motiv da se bori za pobedu, ista je situacija i sa nama. Pokušaćemo da osvojimo što više bodova, kako bismo imali što bolju poziciju pred plej-aut. Moja odluka da dođem ovde za sada je dobra, ako nam se posreći biće još bolje. Sve činimo da nam glava bude iznad vode", zaključio je Tešović. 

Darko Tešović, iza sebe ima bogatu igračku i trenersu karijeru. Iskustvo će svakako biti i te kako bitno u borbi sa Novosađanima da stignu do opstanka. Tešović je igrao za Partizan sa kojim je osvojio četiri titule i dva kupa. Trenersku karijeru je počeo u mlađim kategorijama beogradskog Radničkog, a posle toga je preuzeo crno-bele (mlađe kategorije). U sezoni 2016/17. Tešović je bio pomoćnik Vladanu Milojeviću u Panioniosu sa kojim je sarađivao između 2020. i 2023. godine u Al Ahliju iz Džede, AEK-u iz Atine i El Etifaku. 

Sa stavom pobednika, uspeh je zagarantovan.