Vesti iz fudbala

Luis Zečević Džon za TV Arena sport: Prihvatio sam poziv Srbije sa velikom radošću

komentari (0)

Autor: Aleksa Janković

26.02.2024 14:25
Luis Zečević Džon potpisuje ugovor sa Arsenalom Instagram/louiszecevicjohn
Luis Zečević Džon potpisuje ugovor sa Arsenalom

Ne tako mali broj momaka odrasta van granica Srbije, ali na kraju izabere da nosi dres države iz koje vodi poreklo. To je bio slučaj sa Milošem Veljkovićem, Lazarom Samardžićem, Jan Karlo-Simićem... To je učinio i Luis Zečević Džon (Louis Zečević John), 16-godišnji fudbaler iz Arsenalove omladinske škole koji je prihvatio poziv U16 reprezentacije Srbije.

U pitanju je dečak kome je majka Srpkinja iz Sarajeva, dok otac vuče korene sa Kariba, a rođen je u Londonu. Mladi Luis je takođe rođen u prestonici Engleske, gde je i napravio svoje prve fudbalske korake.

"Sa fudbalom sam krenuo kada sam imao pet godina i počeo sam da treniram u lokalnom klubu Regent Park od šeste godine. U školi smo drugovi i ja stalno igrali fudbal i tako postali prvi fudbalski tim. Uspeli smo i da pobedimo na nekoliko turnira. Tako sam došao u priliku da me Arsenal i nekoliko drugih klubova primete. Učestvovao sam na turniru 'Gothia cup' u Geteborgu gde sam postigao najviše golova za svoj uzrast – 21 na šest utakmica", započeo je ZečevićvDžon svoju priču za portal TV Arena sport.

Klub iz severnog Londona je 16-godišnjem igraču ponudio stipendijski ugovor (scholarship) koji kreće od sezone 2024/25, a Luis ga je rado prihvatio.

"Za mene je veliko dostignuće što sam dobio školarinu ovako rano. To je nešto za šta sam radio i trudio se puno. Puno znači kada dobijem ovakvu priliku od velikog kluba, a pored toga mogu i da pravilno treniram, učim, stičem znanje i pokažem svoj talenat iskusnim trenerima koji mogu da me usmere da napredujem", izjavio je maldi fudbaler "tobdžija“.

Zečević Džon je već sa 15 godina bio prebačen u U18 ekipu Arsenala. To mu je dalo priliku da igra sa momcima koji su i po nekoliko godina stariji od njega, ali mu to nije smetalo.

"Igranje sa drugovima koji su stariji od mene je samo značilo da dobro napredujenm i da moj trening daje rezultate u oštroj konkurenciji koja vlada u profesionalnom sportu. To je bila potvrda da sam stekao neke od potrebnih kvaliteta za takvu konkurenciju. Igranje sa starijim igračima traži veliku odogovornost i obavezu da dam sve od sebe", rekao je Luis.

 

 

Koliko je talentovan, pokazala je i saradnja sa kompanijom Najk, koju je mladi igrač Arsenala potpisao malo nakon navršenih 15 godina.

"Najk me je tražio pre godinu dana i dobio sam šansu da budem deo te velike familije koja okuplja najveće atlete iz svih sportova. Dobijanje sponzorstva od njih je velika čast i to mi je donelo mnogo radosti."

Jezik nije barijera

Za Luisa Zečevića Džona sporazumevanje u reprezentaciji Srbije neće biti nikakav problem, s obzirom na to da često boravi u Srbiji i da se pored engleskog jezika odlično služi i srpskim. 

Tim u kom treniraju momci do 18 godina predvodi Džek Vilšir, nekadašnji igrač Arsenala. U pitanju je fudbaler koji je prošao sve kategorije 'Hale End' akademije, a Zečević Džon kaže kako je puno naučio od njega.

"Veoma sam srećan što radim sa Džekom koji je prošao sve uzraste u procesu učenja i napretka u fudbalu. On je veoma iskusan i odličan je pedagog. Efikasno prenosi znanje na mlade igrače i zahteva od nas ozbiljan odnos prema zadatku koji nam da. Mnogo sam naučio od njega i nastaviću da učim", kaže Luis.

Iako prvi tim Arsenala možda deluje daleko, imamo primer Itana Envanerija koji sa 17 godina već igra za seniorsku ekipu. Zečević-Džon je otkrio kako je imao priliku da trenira sa igračima iz prvog tima.

"Povremeno treniram na terenima gde trenira prvi tim. Tako sam imao priliku da sretnem nekoliko igrača, a imao sam i sreću da su neki od fudbalera trenirali nas mlađe u nekim delovima treninga. U prethodnih 10 dana sam bio jako srećan što radim na istom terenu na kom red i igrači prvo tima i to u isto vreme kad i oni. Bio je to pravi doživljaj za mene", oduševljeno je pričao član U18 tima londonskog kluba.

Prethodnog vikenda, 16-godišnjak je teren napustio ranije zbog povrede, ali kaže da nije u pitanju ništa ozbiljno.

"Utakmicu protiv Sautemptona sam počeo u startnoj postavi i igrao sam preko 40 minuta sve dok nisam izašao. Sada se osećam dobro i spreman sam za dalje izazove i zadatke koji me čekaju u ovoj godini", objasnio je Luis.

 

 

Iako na Transfermaktu piše kako pokriva pozicije desnog krila i desnog beka, on je otkrio i kako se odlično snalazi na više pozicija. Nije prevelika razlika da li igra na levom ili desnom krilu, a voli i da igra na mestu centarfora.

"Ja zapravo igram na nekoliko pozicija i to uglavnom u napadu. Za mene je skoro isto da li igrao na levom ili desnom krilu, a obožavam i poziciju centarfora. Ove pozicije mi omogućavaju da koristim brzinu, šut i druge veštine koje sam stekao do sada. Naravno, od trenera zavisi koju će taktiku primeniti, zato sam u poslednjoj utakmici igrao desnog beka", objasnio je Zečević Džon.

Izabrao Srbiju, obožava Mitrovića i Vlahovića

Srpsku fudbalsku javnost je u prethodnom periodu interesovalo za koju će reprezentaciju talentovani igrač Arsenala nastupiti, a on je za portal TV Arena sport otklonio sve sumnje.

"Imao sam kontakt sa Fudbalskim savezom Srbije i pozvan sam da se pridružim reprezentaciji do 16 godina. Naravno da sam prihvatio to sa velikom radošću. Srećan sam što ću se upoznati i igrati sa svojim vršnjacima iz Srbije", otkrio je Luis.

Kada su u pitanju igrači na koje se ugleda, u pitanju su baš dva srpska reprezentativca i jedno veoma zanimljivo ime.

"Navijam za napadače, te zato cenim Aleksandra Mitrovića i Dušana Vlahovića. Oni me impresioniraju. Sadio Mane je takođe igrač kog veoma cenim, a ranije sam pratio i Danijela Staridža koji je igrao u Liverpulu", izjavio je budući član U16 reprezentacije Srbije.

Na Evropskom prvenstvu će se sastati upravo ekipa Dragana Stojkovića i Engleska. Dve države za koje Luiss ima pravo nastupa.

"Na Evropskom prvenstvu će se moja porodica verovatno podeliti, a ja ću navijati za oba tima. Ekipa koja se više bude trudila će pobediti na tom meču" podvukao je Zečević Džon za TV Arena sport.