Vesti iz fudbala

Robert Jarni smenjen sa mesta selektora Hrvatske U 17 zbog izjave da će navijati za Betis protiv Dinama

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

15.02.2024 10:10
Robert Jarni je smenjen sa mesta selektora Hrvatske do 17 godina MN Press
Robert Jarni je smenjen sa mesta selektora Hrvatske do 17 godina

Robert Jarni smenjen je sa mesta selektora Hrvatske  reprezentacije do 17 godina, službeno je objavio FF Hrvatske (HNS).

Jarni je dobio otkaz zbog izjave španskim medijima "da će u dvoboju Real Betisa i Dinama u UEFA Ligi konferencija navijati za Betis, klub u kojem je igrao od 1995. do 1998. godine.

"Jednoglasnom odlukom Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza, Robert Jarni razrešen je dužnosti selektora Hrvateke U17 zbog neprimerenih izjava u medijima. Izvršni odbor HNS-a podržava pravo svakog pojedinca, pa tako i svakog fudbalera - uključujući reprezentativce - da navija za koji god klub želi, pa i protiv hrvatskih klubova u Europi, iako se takvo razmišljanje ne smatra poželjnim", stoji u obrazloženju FF Hrvatske.

Međutim, Savez ima jasan stav da za "sve hrvatske selektore važe viši standardi te da je neprimereno, nepoželjno i nedopustivo da osoba na čelu jedne hrvatske reprezentacije otvoreno navija protiv bilo kog hrvatskog kluba u evropskom takmičenju. Isticanje zajedništva unutar hrvatske fudbalske porodice uslov je bez kojeg se ne može uspešno voditi neka hrvatska selekcija".

 

 

HNS dodaje da svi "selektori imaju jasnu obavezu protežitrati zajedništvo, saradnju, poštovanje i međusobno poverenje između svih hrvatskih klubova", čime su i ibtazložili odluku o otkazu Jarnom.

"Pa, nego za koga ću da navijam? Betis je ipak moj klub, u njemu sam proveo tri divne godine, a u Dinamu nisam igrao. Ne znam ko bi mi to mogao da zameri. Ja sam usto i hajdukovac u srcu", rekao je Jarni u intervjuu za Večernji list.

Izjava je uznemirila aktualnog hrvatskog reprezentativca iz Dinama Bruna Petkovića, koji je Jarnija nazvao "klovnom".

"Stvarno je to rekao? Ako je tako rekao, ako to misli, onda je klovn. Ljudi koji predstavljaju hrvatsku državu, a ne navijaju za hrvatski klub, su obični klovnovi. Slobodno to napišite. Čovek koji navija protiv hrvatskog kluba u Evropi, a Hrvat je, to je klovn", rekao je Petković na konferenciji za medije uoči dvoboja s Betisom.

Jarni je od avgusta 2022. godine bio na čelu ove selekcije, a to je bio drugi put da je vodio neku hrvatsku reprezentaciju. Od 2017. do 2019. bio je selektor U-19 selekcije.

"Savez ima veliko poštovanje prema svemu što je Robert Jarni dao hrvatskoj reprezentaciji te je zbog toga već drugi puta dobio priliku da vodi hrvatsku reprezentaciju mlađeg uzrasta. Nažalost, u ovoj prilici je prešao granicu na stranu koju Savez smatra nedopustivom", dodali su iz HNS-a.

Inače, utakmica Betis - Dinamo igra se večeras od 21 čas (Arena 3 Premium).