Vesti iz fudbala

FIFA: Ne planiramo uvođenje plavog kartona u najviši rang fudbala

komentari (0)

Izvor: Tanjug

09.02.2024 14:45
FIFA Guliver/Hauptsitz der FIFA
FIFA

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) saopštila je danas da ne planira da plavi karton kao vid kazne uvede u najviši rang fudbala, kao i da su izveštaju o tome preuranjeni.

Britanski Telegraf je juče preneo vest da FIFA planira da u upotrebu uvede plavi karton kao vid kazne, pored crvenog i žutog kartona.

Posle dobijanja plavog kartona igrač bi morao da izađe iz igre na deset minuta. Po pravilniku kažnjavali bi se igrači koji naprave dovoljno grub faul ili u slučaju igrača koji nemaju dovoljno poštovanja prema sudijama.

 

 

"FIFA želi da raščisti pitanje takozvanog plavog kartona. Nije istina da planiramo da ga uvedemo u najviši rang fudbala i svi izveštaji o tome su preuranjeni. Bilo kakvo testiranje, ako bude uvedeno, biće ograničeno na testiranje na nižim nivoima. Ovu temu ćemo ponovo otvoriti 2. marta", navodi se u saopštenju FIFA.

IFAB, organizacija koja se bavi donošenjem i priznavanjem novih pravila u svetu fudbala, već duže vreme razmatra uvođenje pomenutog pravila.

Ipak, nakon saopštenja FIFA očekuje se da plavi karto prvo bude uveden u neke niže lige. U slučaju da promena bude pozitivna, nema sumnje da bi jednog dana mogli da vidimo plavi karton i u elitnim rangovima.