Vesti iz fudbala

Brejk u Madridu: Bilbao bolji od Grizmana i družine u prvom meču polufinala Kupa Kralja

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

07.02.2024 23:36
fudbalska lopta Tanjug/AP Photo/Alvaro Barrientos
fudbalska lopta

Fudbaleri Atletiko Bilbaa pobedili su Atletiko Madrid u gostima 1:0 (1:0) u prvoj utakmici dvomeča polufinala španskog Kupa Kralja. Revanš je na programu 29. februara na "San Memesu", koji će Baskijci dočekati sa golom prednosti zahvaljujući večerašnjem pogotku Berengera iz penala.

Kada se pogleda statistika, Madriđani su večeras bili opasniji rival. Imali su svoje šanse u prvom poluvremenu preko Grizmana i nekoliko povoljnih u nastavku preko Lina, ali nisu uspeli da ih materijalizuju na vreme. Bilbao je odigrao stameno u odbrani, strpljivo u napadu i zahvaljujući pogotku Berengera iz penala, odneo veliku pobedu u Baskiju.

"Jorgandžije" su napadale većim delom drugog poluvremena, Korea je u samom finišu imao odličnu priliku nakon brze kontre, ali je loptu sa gol linije, u poslednjem trenutku, skinuo Paredes. Time je ujedno i otišla poslednja šansa za Madriđane. Nadu navijačima vratio je na kratko sudija Ernandez kada je pokazao na penal posle loše reakcije Alvareza u dubokoj nadoknadi, ali je VAR ubrzo preinačio tu odluku.

Ekipa Dijega Simeona, je inače, sa većom energijom otvorila utakmicu i prva došla do prilike za gol, ali je dobar pokušaj Grizmana iz 16. minuta, završio tik iznad prečke. Samo nekoliko trenutaka kasnije, glavni arbitar Alehandro Ernandez dosudio je penal za Bilbao nakon nespretne reakcije Reinilda u svom kaznenom prostoru, a najstrožniju kaznu, bez većih problema, iskoristio je Berenger za svoj šesti gol u sezoni.
 

Do kraja poluvremena mahom se igralo na sredini terena, uz nešto jaču inicijativu domaćina, koji je u 40. minutu imao još jednu izglednu šansu preko Grizmana, ali je udarac napadača Madriđana bio zamalo neprecizan. U nastavku utakmice "jorgandžije" su bile još opasnije. Napadali su iz igrađenih akcija, ali je i Bilbao umeo da zapreti kada bi mu se otvorio prostor. A, u takvoj konstalaciji stvari, bolje su se snašli Baskijci.

Igrači Bilbaa okrenuli su se defanzivi i povremeno napadali iz kontri. Najbliži golu bili su ponovo u 62. minutu, kada su Gomez i Viljalibre imali odlične prilike, ali je Oblak, uz nešto malo sreće, ovaj put, ostao nesavladan.

Madriđani su potom, do kraja utakmice, ponovo, preuzeli kontrolu, zaustavili prodore po bokovima i na krilima Lina, Grizmana i Koree, stvorili nekoliko povoljnih prilika. Ali, nije bilo promene rezultata...

Nadu domaćim navijačima, doneo je na kratko sudija Ernandez u nadoknadi, kada je pokazao na "belu tačku" posle nespretne reakcije Alvareza, ali je VAR ubrzo pokvario slavlje na tribinama, pošto je na kraju sviran ofsajd u začećku akcije.

U samom finišu Morata je imao još jednu priliku za "jorgandžije" ali je i njegov udarac prošao kraj stative. Na kraju, minimalna pobeda žilavih Baskijaca, koji će revanš na "San Memesu" 29. februara, dočekati sa golom prednosti.

Podsetimo, u drugom polufinalu sastaju se Majorka i Real Sosijedad, a prvi meč na ostrvu završen je bez golova.