Vesti iz fudbala

Nigerija je prvi finalista Afričkog kupa nacija: "Bafana bafana" pala nakon penal serije

komentari (0)

Autor: Aleksa Janković

07.02.2024 21:01
Fudbaleri Nigerije Tanjug/AP Photo/Themba Hadebe
Fudbaleri Nigerije

Fudbaleri Nigerije su savladali Južnu Afriku 4:2 nakon penala u polufinalu Afričkog kupa nacija. "Super orlovi" će u finalu igrati protiv boljeg iz duela domaćina turnira, Obale Slonovače i D.R. Konga.

Bila je Južna Afrika bolji rival tokom čitavog prvog poluvremena. Ipak, nije viđeno previše pravih šansi za pogodak. Tako se na pauzu nakon 45 odigranih minuta otišlo bez golova.

Drgu deo igre je bolje započela Nigerija, što je odmah donelo željeni rezultat. "Super orlovi" su dobili penal, a precizan sa "bele tačke" bio je Vilijam Trost Ekong. Južnoafrikanci su nakon primljenog gola pojačali pritisak, napadali i promašili nekoliko dobrih šansi. Činilo se da je sve bilo rešeno kada je Viktor Osimen postigao pogodak u 86. minutu, ali... Usledila je reakcija VAR sobe, zbog faula u akciji pre pogotka, dosuđen je penal za Južnu Afriku i poništen je gol Nigerijaca. Tebo Mokoena je bio precizan sa 11 metara i tako odveo meč u produžetke.

 

 

Ni u dodatnih 30 minuta nije bilo bez uzbuđenja. U 114. mintu Grant Kekana je dobio direktan crveni karton jer je startovao kao poslednji igrač odbrane. Srećom po Južnu Afriku, njegov faul je bio tek nekoliko centimetara van kaznenog prostora, te Nigerijci nisu dobili još jedan penal. Kako pobednika nije bilo ni nakon produžetaka, usledili su penali.

Mokoena je preuzeo odgovornost u prvoj seriji, ali ovog puta nije bio precizan. Za Nigeriju je Ola Aina promašio jedanaesterac u trećoj seriji, te je Južna Afrika dobila priliku da se vrati ali je Evidens Makopa očajno šutirao i Stenli Envabali je odbranio njegov penal. Do kraja su svi Nigerijci bili precizni, a Keleči Ihenačo je odveo "super orlove" u finale Afričkog kupa nacija.

Afrički kup nacija, polufinale

Nigerija - Južna Afrika 1:1 (0:0) 4:2 nakon penala
/Trost Ekong 67 - Mokoena 90/

Obala Slonovače - D.R. Kongo

 

Cup tree provided by Sofascore