Vesti iz fudbala

Crvena zvezda slavila u prvoj zimskoj proveri: Srpski prvak vodio, gubio, pa očekivano pobedio

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

17.01.2024 17:47
Fudbaleri Crvene zvezde MN Press
Fudbaleri Crvene zvezde

Fudbalski prvak Srbije, Crvena zvezda, dobila je prvu prijateljsku utakmicu planiranu tokom priprema na Kipru, tako što je u večerašnjoj proveri u predgrađu Pafosa savladala drugoligaški Akritas - 3:2 (1:2). 

Novi (stari) trener Vladan Milojević složio je startnu jedanestorku bez reprezentativaca iz Afrike i Azije, jer uveliko igraju kontinentalna takmičenja, ali i bez Koste Nedeljkovića kog čeka potpisivanje unosnog ugovora sa Aston Vilom, kao i drugog Zvezdinog golobradog bisera Jovana Mijatovića, čiji je talenat takođe na visokoj ceni na stranom tržištu. 

Pa, opet je imao na raspolaganju vrlo respektabilan sastav, pogotovo u poređenju sa ekipom iz donjeg dela druge po jačini lige na ovom mediteranskom ostrvu, istina u punoj takmičarskoj formi i poodmakloj sezoni, za razliku od rivala kog tek čekaju prolećni izazovi na dva domaća "fronta". 

Otuda, početna terenska inicijativa i pritisak našeg tima, iz kog se već u osmom minutu izrodilo izjednačenje. Moreira je neoprezno srušio Olajinku, a Aleksandar Katai rutinski realizovao zicer šansu sa 11 metara. Usledio je niz (polu)šansi za nekadašnjeg valadara Evrope i sveta, ali učesniku poslednje grupne faze Lige šampiona nije se dalo da se odlepi.

 

 

Umesto toga, usledio je hladan tuš. Afresivni, napadački orjentisani i neiskompleksirani protivnik napravio je preokret za samo tri minuta. Prvo se moldavski reprezentativac Vladimir Fratea driblingom oslobodio čuvara, pa sa desne strane pogodio dalji ugao Glazerove mreže (34), a onda je Bri Tjerno iz Gvineje prošao Nikolića i na kraju brzog solo prodora savladao Izraelca među stativama srpskog kluba. 

 

 

U nastavku su šefovi oba stručna štaba, logično, posegnuli za velikim brojem promena, što je posebno koristilo Milojeviću, jer je usred velikog posla traženja idealnih postava i pozicija igračima, a u ovoj fazi rada takođe mu je bitno da sačuva igrače od povreda i preteranog trošenja. 

Pretumbani i podmlađeni sastav Zvezde imao je odmah po povratku iz svlačionica mogućnost da poništi minus, međutim trebalo je sačekati da dođe 60. minut za očekivano izjednačenje. 

Nikola Knežević je izveo prekid, Aleksandar Kahvić glavom nišanio sa desne strane, a njegovu loptu Stefan Mitrović nogom zakucao iza leđa golmana. U idealnom trenutku, jer je ostalo dovoljno vremena za još neki pogodak i trijumf. 

 

 

Bilo je do kraja šansi, istina za oba tima, ali je samo još pomenuti asistent Knežević još uspeo da "poentira", tako što je šutem iz blizine, bez problema, kaznio prethodnu lošu procenu igrača Akritasa (89).

 

 

Crvena zvezda je igrala u sastavu: Glazer, Nikolić, Spajić, Dragović, Radojević, Stamenić, Kanga, Lučić, Katai, Olanjinka, Ndjaje. Igrali su drugom poluvremenu: Popović, Milunović, Mijailović, Milosavljević, Šljivić, Kabić, Knežević, Mitrović, N. Mituljikić, J. Mituljikić, Kahvić.

Crveno-beli sledeću proveru imaće protiv Zalaegersega (20. januar), posle čega slede dueli sa Spartakom iz Subotice (24. januar) i lučanskom Mladosti (28. januar), dok je generalna proba, sa za sada nepoznatim timom, zakazana za 1. februar. A, njihovi navijači i ostali ljubitelji fudbala u Srbiji moći će sve da ih isprate u direktnim prenosima na TV Arena sport