Vesti iz fudbala

Fernando Diniz nije više selektor fudbalera Brazila

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

06.01.2024 10:41
Fernando Diniz Tanjug/AP Photo/Ricardo Mazalan
Fernando Diniz

Fudbalska federacija Brazila otpustila je vd selektora Fernanda Diniza zbog loših rezultata. Selekcija Brazila imala je možda rezultatski najlošiju godinu u istoriji.

U 2023. godini "selesao" je odigrao devet mečeva: pobedio na tri, odigrao jednu nerešeno i doživeo čak pet poraza. Od tih pet poraza tri su poslednja doživljena u kvalifikacijama za Mundijal 2026. godine (Urugvaj, Kolumbija, Argentina) i "selesao" je prvi put na šestom mestu posle isto toliko oidgranih mečeva sa samo sedam bodova.

Posle poraza od Hrvatske u četvrtfinalu Mundijala 2022. godine, Tite je odmah podneo ostavku a nma mestiu selektora nasledio ga je Ramon Menezes. Na tri meča doživeo dva poraza od Maroka i Senegala i pobedio Gvineju. Bio je to jasan znak Federaciji da potraži pravo rešenje, posao su nudili Karlu Anćelotiju, Žozeu Murinju, Zinedinu Zidanu i u manjku vremena posao privremeno dali Fernandu Dinizu, treneru Fluminensea. 

On je obavljao dva posla u isto vreme jer nije napuštao klub i sa kormila odlazi kao treći najneuspešniji selektor Brazila koji je vodio više od pet mečeva. Ostvario je dve pobede, remi i tri vezana poraza uz procenat uspešnosti 38,8 odsto. Lošiji od njega bili su u istoriji sa Emereson Leao (2001, 37 odsto na devet mečeva) i Čiko Neto (1923, 33,3 odsto na šest mečeva).

 

 

Nije Diniz imao ni mnogo sreće jer je važne mečeve uj kvalifikacijama igrao bez Nejmara i Vinisijusa Žuniora. Međutim, ostaće upamćeno da je sa njim na klupi Brazil doživeo prvi poraz ikad u kvalifikacijama za SP na svom terenu, da je prekinuo niz od 37 mečeva bez poraza u kvalifikacijama za SP, da ima najgori skor u istoriji kvalifikacija za SP posle šest kola. Diniz je na drugoj strani uživao u uspesima Fluminensea, osvojio je Kopa Libertadores, nedavno je izgubio finale SP za klubove od Mančester sitija...

Kada se Edinaldo Rodrigez vratio na čelo FF Brazila znalo se da će Diniz dobiti otkaz. Karlo Anćeloti je produžio ugovor sa Realom i tako izbegao usmeni dogovor da će preuzeti "Selesao" ako ne produži saradnju sa "kraljem" do isteka 2023. Brazilski "O Globo" ističe da Rodrigez planira da mesto selektora Brazila u 2024. godini zauzme Dorival Žunior, trener Sao Paula. Zvaničnih vesti o novom selektoru i dalje nema.