Vesti iz fudbala

Fudbaler Nice, Jusuf Atal, osuđen na zatvorsku kaznu zbog antisemitizma

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

04.01.2024 17:05
Jusuf Atal, fudbaler Nice Guliver
Jusuf Atal, fudbaler Nice

Fudbaler Nice, Jusef Atal, osuđen je na uslovnu kaznu u trajanju od osam meseci, zatvora zbog izazivanja verske mržnje u objavi na društvenim mrežama u vezi sa ratom u Izraelu i Pojasu Gaze, na kraju procesa pred Krivičnim sudom u Francuskoj. 

Takođe, 27-godišnji Alžirac će istom odlukom morati da plati 45.000 evra na konto svoje antisemitske objave na ličnom Instagram profilu, kada je podelio video koji poziva na "crni dan za Jevreje", uzbrzo posle ubistva velikog broja Izraelaca prošlog oktobra. 

"Deljenje video snimka znači učestvovati u njegovoj poruci i davati mu vidljivost. U ovih 35 sekundi ni u jednom trenutku nema govora o miru", rekla je tužilac Magi Čoutija, a sudije su očigledno isto doživele pomenuti sadržaj. 

 

 

Atal se ubrzo posle sporne reakcije na dešavanja u Izraelu javno izvinio i osudio nasilje u svetu, ali to ga nije spasilo ni oštrih kritika većine pratilaca na društvenim mrežama ni francuske javnosti ni suspenzije od strane Nice.

Posle nekoliko meseci i od zatvorske kazne, koju će morati da služi ako mu se dese slični ispadi u budućnosti. Jer, nuije ubedio sudije odbranom da nije pogledao snimak do samog kraja pre nego što ga je pustio u etar.