Vesti iz fudbala

Prvi transferi u 2024. godini: Van de Bek u Ajntrahtu, Martins stigao u Atinu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

01.01.2024 19:40
Doni Van de Bek potpisao za Ajntraht Twitter/Eintracht Frankfurt
Doni Van de Bek potpisao za Ajntraht

Doni Van de Bek stigao je iz Mančester junajteda u Ajntraht iz Frankfurta na pozajmicu do kraja sezone, a Želson Martins je napustio Monako i naredne dve i po godine bi trebalo da provede u Olimpijakosu. Ovo su i prvi potvrđeni transferi u 2024. godini, s tim da je Holanđanin Van de Bek obukao dres nemačkog kluba, a reprezentativac Portugalije tek doleteo u Atinu na lekarske preglede.

Dogovor Junajteda i Ajntrahta bio je postignut pre desetak dana, znalo se da će sa prvim danom 2024. godine holandski reprezentativac da se pojavi u Nemačkoj, ali su sada otkriveni i detalji pozajmice. Plaćeno je milion evra uz mogućnost otkupa na kraju sezone za ukupno 14 miliona evra. "Bolje išta nego ništa", rezonovali su u Junajtedu jer su igrača 2020. godine platilio Ajaksu čak 39 miliona evra.

 

 

Doni Van de Bek nije proigrao na "Teatru snova" ni kod svog bivšeg trenera iz Amsterdama Erika ten Haga, pa se čini da je odlazak u Bundsligu prekretnica u njegovoj karijeri, gde je blistao u Ajaksu, a potpuno potonuo u Junajtedu.

 

 

Želson Martins je imao čudno leto, nije napustio Monako kako je želeo, nije ni produžio ugovor, ušao je u konflikt i ostao "zamrznut" u toku jeseni. Nije trenirao sa saigračima, tražile su se solucije, ali morao je da se sačeka januar da bi se nešto i realizovalo.

"Nikad nije to bila moja odluka. To je dogovor kluba, Tijaga i Želsona. Meni se igrač dopada, ali klub je uvek na prvom mestu", objasnio je trener Monaka Adi Hiter odluku "kneževa" da prodaju Martinsa u januaru.

Portugalcu ističe ugovor na leto, Monako ga je pustio bez obeštećenja (imaće neke procente od dalje prodaje), a Olimpijakos mu je ponudio dobar ugovor na dve i po sezone. Trebalo bi već sutra da obavi sve formalnosti i parafira ugovor.

Posle Sportinga (2015/18), Atletiko Madrida (2018/19) i Monaka (2019/24), grčki velikan je četvrti klub u karijeri krilnog igrača koji je do sada 21 put nosio dres Portugalije. 

Olimpijakos je bio vredan prvog dana 2024. godine, jer je dogovorio pozajmicu Frana Navara iz Portoa. On je ekspesno i podigao dres, a do kraja sezone imaće mogućnost da se vrati u formu i izbori možda i permanetni transfer u Pirej.