Vesti iz fudbala

UEFA tvrdi da odluka suda ne znači formiranje Superlige: Solidarnost temeljne evropske fudbalske piramide će biti zaštićena

komentari (0)

Izvor: Tanjug

21.12.2023 13:08
Aleksander Čeferin FSS
Aleksander Čeferin

Evropska fudbalska unija (UEFA) saopštila je da presuda Evropskog suda pravde ne označava podršku Superligi Evrope i navela da su njena pravila u skladu sa svim relevantnim evropskim zakonima i propisima.

Evropski sud pravde saopštio je ranije danas da su nezakoniti propisi UEFA i Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) koji zabranjuju klubovima da se priključe Superligi.

Sud je naveo da ovakva odluka ne znači da takmičenje kao što je Superliga "mora nužno i da bude odobreno".

"Sud, pošto je generalno bio upitan o pravilima FIFA i UEFA u svojoj presudi ne odlučuje o konkretnom projektu", piše u saopštenju Evropskog suda pravde.

Slučaj je saslušan prošle godine pred Evropskim sudom pravde nakon što je Superliga posle oštrih kritika navijača, javnosti i brojnih klubova, propala manje od 48 sati posle pokretanja u aprilu 2021. godine. Kompanija A22 koja stoji iza osnivanja novog takmičenja pokrenula je postupak i od suda je zatražila da donese odluku o tačkama prava EU pred madridskim tribunalom.

"UEFA je primila presudu koju je danas doneo Evropski sud pravde u slučaju evropske Superlige. Ova presuda ne označava podršku ili odobrenje takozvane 'Superlige'. Naprotiv, ona naglašava prethodni propust unutar prethodnog odobrenja UEFA, tehnički aspekt, koji je već bio poznat i rešen 2022. godine. UEFA veruje u svoja nova pravila, posebno u to da su u skladu sa svim relevantnim evropskim zakonima i propisima", navodi se u saopštenju UEFA i oddaje se:

"Nastavićemo da oblikujemo evropski sportski model zajednički sa nacionalnim savezima, ligama, klubovima, navijačima, igračima, trenerima, institucijama Evropske unije, vladama država i partnerima. Verujemo da će solidarnost temeljne evropske fudbalske piramide, koju su navijači i svi učesnici proglasili neprocenjivim modelom, da bude zaštićena od pretnje odvajanja u skladu sa evropskim i nacionalnim zakonima".

Evropska Superliga je projekat koji je 12 klubova pokrenulo u aprilu 2021, ali je zbog kritika javnosti to takmičenje odmah napustilo devet klubova Arsenal, Čelsi, Liverpul, Mančester siti, Mančester junajted, Totenhem, Inter, Milan i Atletiko, od ove godine i Juventus i sada je podržavaju Real i Barselona.