Vesti iz fudbala

Ništa od izlaska Rusije iz UEFA i priključivanja Azijskoj fudbalskoj konfederaciji: Savez izglasao "ne" izmeštanju

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

20.12.2023 16:55
Fudbalska reprerezentacija Rusije Guliver/AP Photo/Ivan Rybalko
Fudbalska reprerezentacija Rusije

Konačno je stavljena tačka na višemesečne spekulacije o tome da će Fudbalski savez Rusije spas od pogubnog dejstva sportskih sankcija, uvedenih zbog ratnog sukoba najveće države sveta i komšijske Ukrajine, napustiti Evropsku fudbalsku federaciju i postati član Azijske fudbalske konfederacije. 

Mada je u javnosti postojala jaka struja ZA, Izvršni komitet FSR izglasao je PROTIV takvoj ideji, što znači da nacionalni timovi i klubovi i dalje neće izlaz tražiti u takmičenjima izvan UEFA. 

"Ne, neće biti Azije. Rusija je deo Evrope i pobedićemo. Odlučili smo da se ne priključimo Aziji i ta odluka je doneta jednoglasno", rekao je agenciji Tass potpredsednik Fudbalskog saveza Rusije Alhmed Ajdarov.

 

 

U "prevodu", "zbornaja" će i dalje igrati prijateljske utakmice, bez prava nastupa na Evropskim i Svetskim prvenstvima, jer je i Mađunarodna fudbalska federacija (FIFA) poslušala Međunarodni olimpijski komitet (MOK) i izbacila Ruse iz svoje "porodice". Ligi nacija, takođe. 

Iako evropska zemlja, Rusija je od prošlog februara na nepoznati vremenski period izopštena iz kontinentalne krovne organizacije, a od prošlog februara trpi i sankcije FIFA. 

Istina, od pomenutih odluka izopšteni su funkcioneri FSR, što izaziva različite reakcije fudblaskog sveta.