Vesti iz fudbala

Ukrajina se povukla, Maroko se priključio Španiji i Portugaliji u trci za domaćinstvo SP 2030. godine

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

10.03.2023 12:44
Ukrajina se povukla, Maroko se priključio Španiji i Portugaliji u trci za domaćinstvo SP 2030. godine TV Arena sport/ Screenshot

Ukrajina je odustala, ali Španija i Portuigalija su dobili novog člana u trci za oprganizaciju Svetskog fudbalskog prvenstva 2030. godine - Maroko. Po odustajanju Ukrajinaca, Marokanci su zaokružili "Iberijsku liniju", pa su se 9. marta i oficijalno priključi Špancima i Portugalcima. Imali su nameru Marokanci da samostalno organizuju najveći planetarni fudbalski događaj, ali su uvideli da su im šanse male. Odustali su od te namere i procenili da će u saradnji sa dva velika Saveza lakše pobediti konkurenciju i dobiti domaćinstvo. Marokanci su na poslednjem Mundijalu u Kataru igrali odlično i na kraju su bili četvrti.

Najveću konkurnciju "Iberijska linija" imaće u južnomeričkoj četvorci Argntina-Urugvaj-Paragvaj-Čile. Oni su i zvanično potvrdili kandidatu, dok je treća opcija Egipat-Grčka-Saudijska Arabija, koja je najavila podnošenje finalne kandidature. Kako će FIFA i svet gledati na ovu kombinaciju tri Kontinenta ostaje da se vidi, ali svakako i oni imaju kompletan potencijal da mogu da organizuju najveću smotru.

Treba reći da su Srbija, Bugarska, Grčka i Rumunija prvobitno aplicirali za organizaciju Mundijala 2030. godine, ali nisu uspeli da ispune sve zahteve i na kraju su odustali. Isto su učinili i Britanci, pa su Englska, Severna Irska, Škotska, Vels i Republika Irska odustali od SP 2030, a podneli kandidaturu za EURO 2028. godine.

Da li će još neko zvanično aplicirati za organizaciju Svetskog prvenstva 2030. godine ostaje da se vidi jer je poslednji rok jun 2023, dok će se domaćin odlučivati na FIFA na Kongresu krajem 2024. godine. Mundijal 2026. godine održaće se u SAD, Meksiku i Kanadi u junu i julu.