Vesti iz fudbala

Viktor Osimen dobio novo priznanje: Nigerijac proglašen za najboljeg fudbalera Afrike u 2023. godini

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

12.12.2023 08:31
Viktor Osimen Tanjug/AP Photo/Alessandro Garofalo/LaPresse
Viktor Osimen

Nigerijski reprezentativac, Viktor Osimen proglašen je za zvanično najboljeg afričkog fudbalera u 2023. godini, saopštila je Afrička fudbalska konfederacija.

On je dobio više glasova od reprezentativca Egipta i prvotimca Liverpula, Mohameda Salaha i Marokanca Ašrafa Hakimija koji nastupa za PSŽ, te je tako preuzeo zvanje najboljeg na afričkom kontinentu od Senegalca Sadija Manea koji je bio najbolji u 2022. godini.

Napadač Napolija je tako postao prvi Nigerijac koji je dobio prestižno priznanje još od Nkvanka Kanua kojem je ta nagrada pripala 1999. godine, a baš te godine se i rodio novi lauerat.

 

 

"Pre svega želim da se zahvalim Bogu na svemu što mi se događa, a onda i Emanuelu Amonikeu koji je bio moj tutor i pomogao mi da dođem do ovde i osvojim jednu od najvažnijih nagrada u fudbalu. Uspeo sam da ostvarim svoje snove i presrećan sam zbog toga", rekao je Osimeni na ceremoniji održanoj u Maroku.

Reprezentativac Nigerije nije zaboravio da se zahvali ni onim afričkim fudbalerima koje nikada nije upoznao, a zbog kojih je kao klinac počeo da se bavi fudbalom.

"Hvala i svim legendama afričkog fudbala koje sam gledao tokom odrastanja i koji su me inspirisali da nastavim da treniram i vredno radim kako bih ostvario sve ciljeve koje sam postavio ispred sebe. Bog vas blagoslovio", rekao je Osimeni nakon dobijanja priznanja.

Osimen je u 2023. godini osvojio nacionalni šampionat Italije sa Napolijem, bio je najbolji strelac Serije A, a u trci za "Zlatnu loptu" je zauzeo osmu poziciju.