Vesti EURO 2024

Kratak istorijat sa rivalima na EURU 2024: Bilo je prelepih momenata, ali i gorkih i tužnih

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

02.12.2023 19:43
Kratak istorijat sa rivalima na EURU 2024: Bilo je prelepih momenata, ali i gorkih i tužnih MN Press

Srbija će krajem proleća i početkom leta naredne godine u Nemačkoj (od 14. juna do 14. jula) praktično debitovati na evropskim prvenstvima u fudbalu. Od samostalnosti "orlovi" nisu uspeli da se domognu EURA, ali je selektor Dragan Stojković sa svojim pulenima konačno uspeo u toj nameri, osvojivši drugo mesto u kvalifikacionoj grupi sa Mađarskom, Crnom Gorom, Litvanijom i Bugarskom.

Ako kroz istoriju gledamo i ostale naše nacionalne timove, u zajednici sa Crnom Gorom smo samo jednom igrali na Evropskom prvenstvu i to 2000. godine u Belgiji i Holandiji, kada je SR Jugoslavija zaustavljena u četvrtfinalu od Holandije u Roterdamu (1:6). Zbog sankcija Ujedinjenih nacija nismo učestvovali u Švedskoj 1992. iako je moćna selekcije legendarnog Ivice Osima bila ubedljiva u kvalifikacijama.

Državni tim SFRJ dva puta je bio drugi: na prvom šampionatu Starog kontinenta 1960. i trećem 1968. godine. U prvom finalu bolji je bio Sovjetski Savez, pobedivši 2:1 posle produžetaka, dok je osam godina kasnije Italija slavila tek posle druge utakmice u Rimu. Prvi duel okončan je 1:1 nakon 120 minuta, da bi u ponovljenom susretu bilo 2:0 za "azure". Jugoslavija je kao domaćin 1976. bila četvrta, a učestvovala je još i 1984. u Francuskoj i taj nastup je neslavno završen još u grupi.

Žrebom u Hamburgu određene su grupe narednog šampionata, a "orlovi" će plasman u osminu finala tražiti protiv Slovenije, Danske i Engleske u Grupi C. Moglo je lakše, ali, ruku na srce, moglo je i mnogo teže po naš tim.

SRBIJA – ENGLESKA, 16. jun - Gelzenkirhen

Srbija će takmičenje započeti protiv Engleske, s kojom se još od vremena SFRJ nismo susretali na velikim takmičenjima, niti u kvalifikacijama za svetska i evropska prvenstva. Selekcija SCG je 3. juna 2003. godine odigrala prijateljsku utakmicu protiv "Gordog Albiona" u Lesteru i domaćin je pobedio 2:1. Strelci su bili Stiven Džerard u 35. i Džo Kol u 82. minutu. Jedini pogodak za "plave" postigao je Nenad Jestrović u 45. minutu.

Prvi duel dve reprezentacije odigran je još pre Drugog svetskog rata. Jugoslavija je 18. maja 1939. godine pobedila 2:1. Najbitniji međusobni meč odigrali smo sa Ostrvljanima 5. juna 1968. godine. Bio je to prvi i do sada jedini okršaj na velikim takmičenjima, a dogodio se u polufinalu EURA. Golom sadašnjeg predsednika FSSt, Dragana Džajića, u 85. minutu Jugoslavija je u Firenci eliminisala tada aktuelne svetske prvake i plasirala se u već pomenuto finale.

 

Naredni značajni mečevi odigrani su u kvalifikacijama za EURO 1988 u Nemačkoj. Engleska je pobedila u oba puta, prvo je na Vembliju slavila 2:0, da bi "plavima" na "Marakani" nanela ubedljiv poraz, postigavši čak četiri gola za samo 25 minuta. Poraz od 1:4 ublažio je Srećko Katanec u finišu utakmice.

Pomenuti trijumf u Firenci bio je poslednji protiv Engleza, koji sigurno crnim slovima u arhivi imaju upisan i duel protiv Jugoslavije igran 18. maja 1958, kada tim selektora Aleksandra Tirnanića deklasirao Ostrvljane na stadionu "JNA" 5:0. U prijateljskom duelu Miloš Miluitinović je postigao prvi, da bi Aleksandar Petković veza tri gola u drugom delu, a Todor Veselinović postavio konačan rezultat.

SRBIJA – SLOVENIJA, 20. jun – Minhen

Slovenija, baš kao i Srbija, nije bila učesnik završnih turnira evropskih prvenstava 24 godine. Ali, na tom poslednjem EURU za dve selekcije odigran je i za sada jedini duel nekadašnjih sunarodnika na velikim takmičenjima, koji i dan danas važi za jedan od najspektakularnijih dvoboja na evropskim prvenstva. Tog 13. juna 2000. u belgijskom gradu Šarlroa viđeno je šest golova, prvo tri u mreži Ivice Kralja, a zatim još isto toliko u golu Mladena Dabanovića. U furioznom početku, predvođeni fenomenalnim Zlatkom Zahovićem, tada debitanti na velikoj sceni uspeli su da sa dva gola Zahovića i jednog Mirana Pavlina povedu 3:0. Tek nakon toga, posle 57. minuta, počinje buđenje "plavih", koji preko Sava Miloševića (dva gola) i Ljubinka Drulovića uspevaju da stignu do boda, kasnije odlučujućeg za plasman u četvrtfinale.

 

Već u martu naredne godine Slovenija i SR Jugoslavije igraju u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji. Oba duela u tom ciklusu završena su 1:1, s tim da je u drugom, na stadionu Partizana, našem timu bila potrebna pobeda za plasman na Mundijal. Na kraju su "zmajčeki" otišli u Aziju…

Prijateljska utakmica 2004. između Slovenije i SCG okončana je istim rezultatom (1:1). Zanimljivo je da je samostalna Srbija odigrala već četiri utakmice protiv Slovenije. U kvalifikacijama za EURO 2012. bilo je 1:1 i, još je u sećanju, 0:1, odnosno bolan poraz koji su nam Slovenci naneli u Mariboru 11. oktobra 2011. Tim selektora Vladimira Petrovića je zbog tog neuspeha ostao i bez plasmana na EURO, a pre meča važio je za velikog favorita. Jedini pogodak postigao je Dare Vršič u 45. minutu. Ovi timovi bili su rivali i u Ligi nacija 2022. Konačno, 5. juna Srbija upisuje prvi trijumf protiv Slovenija 4:1, da bi sedam dana kasnije u Ljubljani usledio još jedan remi 2:2.

SRBIJA – DANSKA, 25. jun – Minhen

U pitanju je rival koji nam nikako ne leži. Iako je istorijat duela Jugoslavije i Danske bio vrlo pozitivan za "plave", nacionalni tim Srbije se ne može pohvaliti nečim sličnim. "Orlovi" su od samostalnosti odigrali tri meča protiv Skandinavaca i zabeležili tri poraza. U kvalifikacijama za EURO 2016. Danska je oba puta bila bolja, u Beogradu 3:1 i Kopenhagenu 2:0. Poslednja utakmica bila je prijateljska i igrana je 29. marta 2022, a "orlovi" su još jednom pognutih glava napustili "Parken" stadion, izgubivši 0:3.

Jugoslavija je uglavnom pobedama završavala susrete sa Dancima. U prva četiri međusobna duela ostvareno je isto toliko pobeda (5:1, 4:1 i dva puta po 2:1). Posebno su važni trijumfi ostvareni 27. septembra 1980. i 9. septembra 1981. godine, jer su "plavi" pobedama od po 2:1 u Ljubljani i Kopenhagenu trasirali put ka Svetskom prvenstvu u Španiji 1982. godine.

 

Ipak, revanš i prva pobeda Danaca došli su u najgorem mogućem trenutku, na šampionatu Evrope u Francuskoj 1984. godine. Jugoslavija je važila za jednog od favorita turnira, ali je takmičenje završila već u grupi, a tome je posebno kumovao poraz u Lionu od skandinavske selekcije od 0:5. SRFJ je poslednja dva meča protiv Danske odigrala u kvalifikacijama za EURO 1992. Pobedili smo 2:0 i u utakmici bez većeg značaja, jer je plasman na završni turnir već bio obezbeđen, izgubili 1:2. Danci su ostali bez plasmana, ali je kasnije Jugoslavija zbog sankcija izbačena sa EURA, pa je Danska igrala i na veliko iznenađenje osvojila prvi i jedinu evropsku titulu.