Vesti iz fudbala

Navijači Legije zapalili policajca, pristalice Aberdina grudvale protivničkog golmana: Novi talas huliganizna u evropskom fudbalu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

01.12.2023 10:50
Ulični sukobi policije i huligana Guliver/AP Photo/Czarek Sokolowski
Ulični sukobi policije i huligana

Ni poslednji evropski klupski fudbalski mečevi nisu mogli da prođu bez huliganskog pira, a "junaci" poslednjih incidenata bili su navijači Legije i Aberdina. 

Pristalicama prvog kluba, odlukom domaćina i tamošnjih bezbednjaka, značajno je smanjeno prisustvo meču poljskog tima i Aston Vile u Ligi konferencije, ali to ih nije sprečilo da dođu u Birmingem i izazovu nerede na ulicama oko "Vila parka".

U jednom od sukoba sa lokalnom policijom bakljama su zapalili vatru, prilikom čega je jednog engleskog policajca zahvatio plamen, u meri da je morao biti smešten u bolnicu. Istom prilikom su povređena još dvojica njihovih kolega, a 39 varvara privedeno je tokom noći u zatvor. 

Ekces na meču Helsinkija i Aberdina bio je daleko benigniji, ali je i on demonstracija porasta nasilničkog ponašanja ljudi koji se lažno predstavljaju kao ljubitelji fudbala. Da im je stvarno stalo do uživanja u igri i podrške svojim timovima ne bi, recimo, pristalice Aberdina prekinule susret Lige konferencije u glavnom gradu Finske.

Odnosno, ne bi im palo na pamet da grudvama gažaju rivalskog golmana Nikija Maenpu i tako ga ometaju da radi svoj posao, pa i izlažu riziku od povrede na radnom mestu, zbog čega je morao da reguje glavni sudija.