Vesti iz fudbala

Romansirano i nostalgično svedočanstvo o večitom rivalstvu Crvene zvezde i Partizana: Snimljena serija po knjizi "Derbi u kafani Autokomanda"

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

30.11.2023 17:56
Romansirano i nostalgično svedočanstvo o večitom rivalstvu Crvene zvezde i Partizana: Snimljena serija po knjizi "Derbi u kafani Autokomanda" TV Arena sport

Slava večitog fudbalskog derbija Crvene zvezde i Partizana pronosi se decenijama Evropom i svetom, kao magnet privlačeći strance sa svih meridijana da dođu u Beograd i sami osete tu strast na ivici ludila, na terenu i tribinama stadiona u Ljutice Bogdana i Humskoj, na prestoničkim ulicama, u srpskim domovima... ali, začudo, nema još dovoljno kvalitetnog knjiškog štiva ispisanog na temu tog arhetipskog sportskog nadgornjavanja komšija sa Topčiderskog brda.

Možda je baš zato knjiga "Derbi", autora Dragiše Kovačevića, doživela brojna izdanja i možda je baš zbog toga, u saradnji sa kompanijom Telekom Srbija, upravo snimljena igrana televizijska serija "Derbi u kafani Autokomanda", po motivima istoimene knjige pomenutog autora, unapred "osuđena na uspeh", kada u skorijoj budućnosti ugleda svetlost dana. 

"Posle četiri izdanja knjige "Derbi" ova knjiga "Derbi u kafani Autokomanda" je nešto najlepše što sam do sada radio.To je priča je o dvojici penzionera zvezdašu-milicajcu Raši  i partizanovcu- Miletu zastavniku prve klase, koji godinama dolaze u kafanu koju drži navijač OFK Beograda Džoni. Oni se svađaju, zadirkuju, prepiru, ali se vole i okume se", počinje priču o svom poslednjem "čedu" Dragiša Kovačević, inače kreator serijala na čijoj se montaži trenutno radi.

TV Arena sport

 

 

Knjiga i serijal nisu puka svedočanstva o specifičnosti ovog rivalstva već i "spomenik" jednom prošlom vremenu. Neko će reći boljem, lepšem ili lakšem od onog u kom danas živimo, u zavisnosti od lične percepcije. 

"To je romansirano, nostalgično kazivanje  o derbiju, sa autentičnim događajima, anegdotama, neka vrsta vremeplova, ali i priča o ljudima i dogadjajima koji su obeležili period od 1947.godine do danas. Pominju se mnogi igrači, funkcioneri, treneri, političari, poznati navijači, sudije, novinari...".

TV Arena sport

 

 

Ni Dragiča Kovačević nije običan arhivar kolektivnih uspomena na desetine i desetine večitih derbija. Osnivač kultnog SOS kanala, čiji je pristup sportu svojevremeno pomerio granice sportskog novinarstva na našim prostorima, lično je ispratio pregršt direktnih duela Crvene zvezde i Partizana. 

"Ja sam jedini novinar koji je gledao SVE derbije uživo od 32.derbija davne 1963.godine, a više od dvadeset godina vodio sam na radiju Studio B emisiju Treće poluveme u kojoj su gostovali fudbaleri svih generacija ova dva kluba. Priče koje su oni meni pričali sada govore Mile, Raša i Džoni. One su emotivne i afirmišu rivalstvo Zvezde i Partizana, pune su ljubavi i empatije, predstavljaju omaž svima koji su učestvovali u stvaranju mita nazvanog derbi i važan su deo istorije naše države. Posebno su sada aktuelane kada odnosi dva kluba nisu najbolji", ponosno konstatuje autor knjiga o svetskom a našem večitom fudbalskom fenomenu. 

TV Arena sport

 

 

Da je poslednji projekat zamišljen kao serijal sa istorijskom težinom govori i glumačka podela, jer su Dragiša Kovačević, direktor serije Aleksandar Milutinović i reditelj serije Ivica Vidanović probrali vrsne glumce za nosioce glavnih uloga. Rašu igra Milenko Pavlov, Mileta Boda Ninković a Džonija Bane Zeremski, u koži konobarice Jele nalazi se Snežana Savić, dok njenu kafansku koleginicu dočarava Tara Milutinović, unuka legendarnog Miloša Milutinovića. 

TV Arena sport

 

 

Za autentičnost i poseban šmek serijala postarali su se Dragan Džajić, Nenad Bjeković, Dragan Stojković, Ivan Golac,  Ivan Ćurković, Ljubiša Tumbaković, Miloš Šestić, Dušan Savić, Mitar Mrkela, Gordan Petrić ... dakle, neposredni legendarni akteri mnogih derbijevskih bitaka. 

Uvodnu pesmu-song uradio je Bane Vasić, a izvode je Zorana Pavić, Ivana Peters, Boda Ninković i Milenko Pavlov; sve u svemu postoji više nego dovoljno razloga za nestrpljivo išekivanje javnosti da čuje mesto emitovanja serijala, ali i datum prve epizode "Derbi u kafani Autokomanda". 

Kada i gde će se prikazivati serijal javnost će biti blagovremeno obaveštena. Do tada, radujmo se i novom, decembarskom superligaškom derbiju lidera prvenstva sa crno-bele strane Brda i branioca titule sa njegove crveno-bele polovine.