Vesti EURO 2024

Kvalifikacije za EURO, Grupa G: Mađarska u poslednjoj sekundi remizirala u Bugarskoj i postala deveti učesnik EP

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

16.11.2023 20:04
Kvalifikacije za EURO, Grupa G: Mađarska u poslednjoj sekundi remizirala u Bugarskoj i postala deveti učesnik EP Tanjug/Zsolt Szigetvary/MTI via AP

Mađarska je postala 10. selekcija koja je obezbedila plasman na EURO 2024. godine, pored domaćina Nemačke, zatim Belgije, Francuske, Portugalije, Španije, Škotske, Turske, Austrije i Engleske. Za to je zaslužan autogol Petkova u sedmom minutu nadoknade kojim je Bugarska, pred praznim tribinama stadiona "Vasil Levski" ostala bez pobede 2:2 (1:1). 

Šokantan je bio meč, Mađari su imali rano vođstvo, imali i igrača više od 26. minuta, da bi zatim Miloš Kerkez napravio nepromišljen start i zaradio isključenje, zatim je Kiril Despodov zaradio penal i pogodio za vođstvo. "Visili" su Mađari do sedmog minuta nadoknade a onda je Petkov u padu lobovao Naumova za 2:2 i veliko slavlje gostiju.

Nije Mađarima bilo pravo što su Bugari svog svojih ličnih rauzmirica dva puta menjali mesto odigravanje meča, a na kraju im je UEFA narednila da se duel igra bez prisustva gledalaca na Nacionalnom stadionu "Vasil Levski" u Sofiji (iako je bilo sukoba policije i navijača na prilazu stadionu). Međutim, gosti su došli u glavni grad Bugarske da pozitivnim rezultatom završe posao i duel sa Crnom Gorom u nedelju (15.00, TV Arena 2 Premium) učine revijalnim za svoje navijače. Uz sreću su u tome i uspeli.

I poveli su već u 10. minutu. Štoper Antov je neoprezno napravio faul laktom kada je imao posed lopte. Soboslaj je izveo odličan prekid, a Adam je sa dva metra zakucao glavom loptu u mrežu. Nastavili su Mađari sa sigurnom igrom, ali prvi dobar napad su domaćini krunisali izjednačenjem. Kiril Despotov je poslao loptu do Deleva, on je izmakao Soboslaju i sa 14 metara poslao loptu u mrežu! Međutim, Valentin Antov je neoprezno u 36. minutu dobio drugi žuti karton, pa su Mađari imali igrača više.

 

 

Sudija Stefanski je posle kontakta Grueva i Botke na ivici šesnaesterca Bugarske okarakterisao kao faul i direktan crveni karton za veznog igrača domaćina. Međutim, posle konsultacije sa VAR sobom, Stefanski je ispravno preinačio odluku pa je mađraski igrač dobio žuti karton za simuliranje. I Kerkez je pokušao da iscenira faul ali je on bio "počašćen" kartonom.

U jeku napada  Mađarske u nastavku, propuštenih prilika Soboslaja i Stajlsa, Miloš Kerkeš je napravio medveđu uslugu svom timu. Uklizao je po loptu, napravio faul i dobio drugi žuti karton. Od 57. minuta snage su na terenu bile izjednačene. I sa 10 igrača u polju, gosti su diktirali tempo, imali potpunu kontrolu i tražili drugi gol da ne dođe kojim slučajem do iznenađenja. I došlo je...

Kiril Despodov je najbolji igrač Bugarske, prošao je između dvojice igrača, pao je posle kontakta sa Salaijem i sudija je dosudio penal za domaćina. Despodov je pogodio sa 11 metara i doveo je Mađare u pat poziciju jer su od sigurnog prolaza došli u situaciju da se protiv Crne Gore bore za prolau 19. novembra.

Imao je Dominik Soboslaj zicer u trećem minutu nadoknade, ali je šutirao u golmana Naumova. Veliki promašaj asa Liverpula, ali onda u nadoknadi i velika sreća, autgogol Petkova. Mađarska u 10. kolu kvalifikacija dočekuje 19. novembra Crnu Goru, a Srbija Bugarsku u Leskovcu (15.00, TV Arena 1 Premium). Orlovima je potreban bod, večeras su videli jednu drugačiju Bugarsku sa novim selektorom Ilianom Ilijevim.

Bugarska - Mađarska 2:2 (1:1)

Stadion: Vasil Levski
Sudija: Danijel Stefanski (Poljska)
Strelci: Delev u 24. i Despodov u 78. iz penala za Bugarsku, a Adam u 10. i Petkov u 90+7. minutu autogol za Mađarsku.
Crveni karton: Antov (Bugarska) u 36, Kerkez (Mađarska) u 57. minutu.

BUGARSKA: Naumov - V. Popov, Petkov, Antov, Nedjlakov - Krastev, Čočev (od 43. Atanasov), Gruev - Despodov (od 83. H. Ivanov), Minčev (od 72. Kolev), Delev (od 83. Rusev).

MAĐARSKA: Dibus - Botka (od 82. Kalmar), Lang, A. Šalai - Nego (od 82. Gazdag), A. Nađ, Soboslaj, Stajls, Kerkez - Adam (od 74. Nemet), Ćobot (od 59. Ž. Nađ).

Kvalifikacije za EURO 2024

Grupa G, deveto kolo

Bugarska - Mađarska 2:2 (0:1)
/Delev 24, Despodov 78 pen - Adam 10, Petkov 90+7 a.g./

Crna Gora - Litvanija 20.45 (TV Arena 1 Premium)

Deseto kolo (19. novembar)

Srbija - Bugarska 15.00 (TV Arena 1 Premium)

Mađarska - Crna Gora 15.00 (TV Arena 2 Premium)

 

Standings provided by Sofascore