Vesti iz fudbala

Bio mi je kao rođeni sin ili brat, ali nije razumeo izostavljanje iz tima: Fernando Santos otkrio sve detalje sukoba sa Kristijanom Ronaldom

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

08.11.2023 15:12
Bio mi je kao rođeni sin ili brat, ali nije razumeo izostavljanje iz tima: Fernando Santos otkrio sve detalje sukoba sa Kristijanom Ronaldom Guliver

Javna je tajna da je prijateljski odnos Kristijana Ronalda i Fernanda Santosa pukao tokom Svetskog prvenstva u Kataru, a u današnjem intervjuu za "A Bolu" to je potvrdio i drugopomenuti od njih dvojice.

Nekadašnji selektor "navigatora" bez ustezanja je odgovorio na pitanje da li je istina da više ne razgovara sa tadašnjim i sadašnjim kapitenom nacionalnog tima, jer mu je jedan od najboljih fudbalera današnjice zamerio što ga nije stavio u prvu postavu protiv Švajcarske i Maroka u nokaut rundi Mundijala.  

"Ne pričamo više… Ne sećam se kad smo poslednji put. Ali sigurno nismo razgovarali otkako smo se vratili iz Katara", počeo je dugu priču iskusni stručnjak. U startu negirajući da su stvari krenule po zlu kada je Ronaldo verbalno negodovao zbog izvođenja iz igre pre kraja meča sa Južnom Korejom. 

 

 

Problem je bilo njegovo neprihvatanje šefove ideje da protiv Švajcaraca krene bez njega u napadu. 

"Istina je da tog jutra nije razumeo moje objašnjenje. Ali ja jesam razumeo njegovu reakciju. Bio je to period nagomilane nervoze u njeovom životu, a onda ga njegov veliki prijatelj izostavlja iz tima. Ali nisam mogao drugačije. S moje strane, i dalje smo dobri. On mi je kao sin ili mlađi bat. Već sam imao takav slučaj sa Brunom Alvesom. Ja sam ga progurao u Portu, odveo u Grčku, odrastao je uz mene, ali kada sam prestao da ga zovem u reprezentaciju nije hteo da mi se obrati… I to je posle prošlo"

Santos razume da je CR7 možda bio povređen i uvređen u datom trenutku, ali očekuje i da ovaj zna kako je tokom skoro decenijske saradnje u reprezentaciji "razdvajao privatno i poslovno". Pogotovo što je sa bivšim superstarom madridskog Reala, Mančester junajteda, Juventusa i Sportinga radio od Kristijanove 19. godine. 

"Možda zvuči prejako, ali bili smo kao otac i sin, kao mlađi i stariji brat. Ali doneo sam stratešku odluku. Ronaldo jeste najbolji na setu, ali to je bio veoma težak trenutak njegove karijere. Poslednjih šest meseci 2022. su bile užasne. Čak i ako gledamo s duševne strane, imao je tu gragediju u kući (na rođenju mu je umro jedan od blizanaca) i to ga je pogodilo. Onda imamo i sportski deo. Nije bio na pripremama. Nije trenirao dva meseca. Onda se vratio u Mančester junajted, ali ga nisu koristili", prepričava Santos.

 

 

Bivši portugalski selektor napominje da je Ronaldo bio apsolutno fizički spreman, ali je on prosto imao drugačije viđenje ekipe i njene igre na prvom zimskom šampionatu. Otuda nema mesta kajanju. 

"Isto bih uradio. Prvo moram da mislim o timu, a sa strateške strane to je bila najbolja odluka. Nismo lako prelomili, delom i zbog tih naših prijateljskih odnosa, Ronaldo ima veliku težinu. Ali mislio sam da je ovako bolje. Ulazio bi on u igru, ali protiv Švajcarske je tako dobro počelo da nije bilo smisla da menjam. I svi su tada mislili da ćemo biti prvaci, zar ne? Možda bi, da smo pobedili Maroko, Ronald igrao sledeću utakmicu (protiv Francuske)… Imao sam isti onaj osećaj kao 2016. godine (kada su Portugalci bili prvaci Evrope), ali – nije se desilo. Tako je kako je", završio je Fernando Santos.