Vesti iz fudbala

FSS: Žalićemo se UEFA i pokušati da ublažimo kaznu

komentari (0)

Izvor: Tanjug

01.11.2023 20:11
FSS: Žalićemo se UEFA i pokušati da ublažimo kaznu MN Press

Fudbalski savez Srbije najavio je večeras žalbu na odluku Evropske fudbalske unije (UEFA), koja je kaznila FSS jednom utakmicom bez publike i novčano sa 89.250 evra zbog incidenata navijača na meču sa Crnom Gorom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine. 

Srbija je 17. oktobra na stadionu "Rajko Mitić" u Beogradu pobedila Crnu Goru 3:1 u meču grupe G kvalifikacija za EP 2024. 

"To znači da će u Leskovcu 19. novembra, kada Srbija u okviru poslednjeg kola kvalifikacija za EP igra protiv Bugarske, ulaz na tribine biti dozvoljen samo deci mlađoj od 14 godina u organizaciji FSS (Osnovne škole, Škole fudbala sa teritorije naše zemlje). Istovremeno, FSS je kažnjen sa 89.250 evra, čime je ukupna novčana kazna zbog izgreda na tribinama samo na poslednja dva meča nacionalnog tima u 2023. godini, dostigla cifru od 144.250 evra", navode iz FSS. 

U saopštenju se podseća da je zahvaljujući naporima rukovodstva FSS i razumevanju članova Komisije za žalbe UEFA, prethodna kazna od dve utakmice bez publike, smanjena posle uložene žalbe na jedan meč uz uslov da se ne ponove isti ili slični prekršaji u trajanju od dve godine. 

 

 

"Nažalost, uprkos svim preventivnim i bezbednosnim merama, koje je FSS preduzeo (svaki vlasnik ulaznice imao je obavezu da priloži pasoš i kopiju lične karte, kako bi se individualizovala odgovornost), kao i izuzetnoj saradnji sa FSCG na pripremi utakmice, ponovio se isti prekršaj, odnosno uvredljiva skandiranja koja UEFA definiše kao rasizam", saopšteno je iz FSS. 

Srbija se nalazi na drugom mestu na tabeli grupe G kvalifikacija za EP u Nemačkoj sa 13 bodova. "Orlovima" je neophodan bod u narednom meču protiv Bugarske za plasman na EP, pod uslovom da Crna Gora 16. novembra savlada Litvaniju na svom terenu. 

"FSS će zbog značaja predstojeće utakmice protiv Bugarske iskoristiti sva pravna sredstva, odmah uputiti žalbu i pokušati da ublaži kaznu. Potpuno svesni činjenice da su učinjeni prekršaji od strane naših navijača i da smo bili pod uslovnom kaznom, tražićemo odlaganje ili ublažavanje iste, kako bi na novoizgrađenom stadionu u Leskovcu priredili najbolju moguću atmosferu i pružili punu podršku našoj reprezentaciji", ističe se u saopštenju FSS. 

Srbija će imati lep ambijent na meču sa Bugarskom u Leskovcu, navode iz FSS. 

"Bez obzira na ishod žalbe, stadion u Leskovcu će svakako biti ispunjen do poslednjeg mesta, jer nam pravila dozvoljavaju prisustvo najmlađih navijača do 14 godina. Poučeni prethodnim iskustvima sa mečeva protiv Litvanije i Mađarske i uz lepu koreografiju, koja se priprema za meč sa Bugarskom, ubeđeni smo da će naš tim imati sjajan ambijent na svom poslednjem koraku ka Nemačkoj", zaključuje se u saopštenju FSS.