Vesti iz fudbala

Reforme u engleskom fudbalu: Treća i četvrta runda FA kupa bez revanša, Liga kup bez dvomeča?

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

20.10.2023 18:08
Reforme u engleskom fudbalu: Treća i četvrta runda FA kupa bez revanša, Liga kup bez dvomeča? Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

FA kup i engleski Liga kup bi uskoro mogli da dobiju ogromne promene. Fudbalska asocijacija ove države razmišlja o ukidanju revanša u drugoj i trećoj rundi najstarijeg fudbalskog takmičenja, dok bi u okviru Liga kupa mogao da ostane bez dvomeča u polufinalu.

Modifikacije ova dva takmičenja bi mogle da se dogode kao posledica proširenja evropskih takmičenja. Još od ranije je poznato kako ćemo u sezoni 2024/25 gledati po 36 ekipa u Ligi šampiona i Ligi Evrope. Promena kalendara će tako doneti 10 zauzetih nedelja umesto trenutnih šest. 

Ovo će znatno smanjiti broj slobodnih termina za odigravanje dva kup takmičenja u Engleskoj. Do sada smo sve do pete runde FA kupa nakon remija dve ekipe gledali revanš, dok bi u slučaju nerešenog ishoda u ponovljenom meču usledili penali. Promene bi značile da ćemo u trećoj i četvrtoj rundi gledati odmah penale nakon regularnih 90 minuta. 

 

 

Kada je u pitanju Liga kup, do sada smo uvek imali jedan meč do polufinala takmičenja gde bi dve ekipe igrale dvomeč za odlazak u finale koje se igra na Vembliju. U budućnosti bismo ostali i bez tog dvomeča već bi se, kao i u rundama pre toga, igrao samo jedan meč.

Fudbalskoj Asocijaciji nije strana ovakva promena jer smo do 2017. godine gledali i revašne u petoj rundi FA kupa, kada su odlučili da zbog ogromnog broja mečeva uklone to pravilo.

Organizacija FA je odbila da da bilo kakav komentar na moguće promene, ali je sve izvesnije da će do njih doći.