Vesti EURO 2024

Turska čekirala vizu za EP: Hrvatska pala u Velsu i dovela plasman u pitanje

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

15.10.2023 22:48
Turska čekirala vizu za EP: Hrvatska pala u Velsu i dovela plasman u pitanje Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Fudbalska reprezentacija Turske obezbedila je plasman na Evropsko prvenstvo posle ubedljive pobede nad Letonijom. Na Konjaspor areni slavila je 4:0 (0:0) i kao lider grupe D, overila kartu za kontinentalni šampionat treći put u nizu, dok je Hrvatska porazom u Velsu 1:2 (0:0) dva kola pre kraja kvalifikacija zakomplikovala šanse da se nađe na smotri u Nemačkoj naredne godine.

Posle sedam odigranih kola, Turska je prva na tabeli grupe sa 16 bodova, uz učinak od 5-1-1. Vels i Hrvatska imaju po utakmicu manje i nalaze se na deobi drugog mesta sa po 10 bodova, dok je Jermenija četvrta (7), a Letonija peta (3). Hrvatska je imala prilike u Velsu da napravi dobar rezultat i priđe na korak od plasmana na EURO, ali je porazom protiv direktnog konkurenta, dala krila Ostrvljanima, koje čeka nešto teži raspored od komšija. Budući da zlata vredne bodove traže protiv Jermenije i Turske, a Hrvatska protiv Letonije i Jermenije.

Što se tiče utakmice na Konjaspor areni, prvo pravo uzbuđenje videli smo u 22. minutu, kada je Akgun postigao pogodak za domaćina, ali je on ubrzo poništen nakon reakcije iz VAR sobe zbog ofsajda. Posle toga, ekipa Vićenca Montele nastavila je da vrši pritisak na poslednju liniju rivala, a sa takvim pristupom stvorili su još nekoliko povoljnih prilika. A, najveću u prvom poluvermenu imao je Bardakči nakon kornera. Međutim, prečka je u toj situaciji bila saveznik Letonaca.

U nastavku utakmice, Letonija je polako počela da se oslobađa pritiska, iako je Turska i dalje imala više loptu u posedu, da bi sredinom drugog poluvremena najzad pukao bedem gostujuće ekipe. Akgun je ponovo bio strelac, a ovaj put njegov gol je ipak bio upisan na semafor - 1:0. Od tog trenutka Turska je malo povukla ručnu, a kada su Letonci, iz gotovo, na prvi pogled, bezopasne akcije pogodili prečku u 78. minutu. Turci su shvatili da nema šale sa gostima. Krenuli su u potpunu ofanzivu i od 83. do 93. minuta postigli tri gola u režiji Tosuna i Akturkoglua za ubedljivih 4:0 i miran san pred nastavak kvalifikacija, u kojoj su kolo pred kraj već obezbedili plasman na EURO 2024.

Sa druge strane u Kardifu, videli smo drugačiju utakmicu. Ravnopravniju, sa daleko manje prilika. Hrvatska je uglavnom bila ta koja je diktirala tempo (72 odsto posed). Ali, nije uspela da iskoristi terensku inicijativu. Falio je završni pas, možda više energije na završnoj trećini terena i defitinivno više raspoloženih strelaca, dok je Vels umeo da kapitalizuje svoje šanse. Najpre početkom prvog poluvremena preko Vilsona, a onda i u 60. minutu na krilima istog fudbalera. Pašalić je u 75. minutu uspeo da smanji rezultat na 1:2 i donese uzbudljivu završnicu. Međutim, nije bilo dovoljno energije pred golom Velsa u samom finišu. Na kraju, pobeda domaćina, druga uzastopna, dok je Hrvatska drugu utakmicu u nizu ostala bez bodova.

Kvalifikacije za EP, 7. kolo, grupa D.

Turska - Letonija 4:0 (0:0)
/Akgun 58, Tosun 83, 90+, Akurkoglu 87/

Vels - Hrvatska 2:1 (0:0)
/Vilson 47, 60 - Pašalić 75/

 

Standings provided by Sofascore