Vesti EURO 2024

Grupa B kvalifikacija za EURO 2024: Grčka pobedila u Dablinu, Francuska joj pomogla u Amsterdamu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

13.10.2023 22:59
Grupa B kvalifikacija za EURO 2024: Grčka pobedila u Dablinu, Francuska joj pomogla u Amsterdamu Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

Novo zdanje AEK-a, stadion Aja Sofija u Atini, biće krcat kroz tri dana kada na njemu Grčka i Holandija budu vojevali odlučujuću bitku za plasman na Evropsko prvenstvo 2024. godine. Francuska još samo teoretski nije obezbedila plasman na EURO, a drugog putnika za Nemačku tražićemo između "Helena" i "lala".

Grčka je danas pobedom u Dablinu 2:0 napravila veliki korak ka završnom turniru, dok je Holandija otišla isto korak, ali unazad, jer na svojoj Amesterdam areni nije uspela ni bod da uzme protiv Francuske 1:2.

Na tabeli "trikolori" imaju velikih 18 bodova, Grci na drugom mestu 12, a Holanđani na trečem 9, ali imaju i utakmicu manje u odnosu na dve prvoplasirane selekcije. Međutim, već u ponedeljak čeka ih atinski pakao u koji moraju sa imperativom trijumfa, jer u suprotnom im ostaju zaista male šanse za plasman na Evropsko prvenstvo.

Grčka je protiv Irske završila posao već u prvom poluvremenu, kada su mrežu domaćina pogađali Jorgos Jakumakis u 20. i njegov imenjak iz Olimpijakosa, Masuras, u nadoknadi prvog dela igre.

Kilijan Mbape je briljirao na stadionu Ajaksa, postigavši golove u 7. i 53. minutu. Kakvu takvu nadu Holanđanima je doneo Kilindši Hartman u 83. minutu, ali je brzo ispostavilo da je fudbaler Fejenorda postavio samo konačan rezultat.

Pored utakmice sa Grčkom, šampiona Evrope iz 1988. čeka i duel sa Irskom u Holandiji, kao i lagano gostovanje Gibraltaru. Grčka će na kraju kvalifikacija dočekati Francusku, ali bi, kao što smo rekli, pobedom u ponedeljak mogla da završi ogroman posao.

 

Standings provided by Sofascore