Vesti iz fudbala

Predsednik FS Francuske podneo ostavku: Da nije, bio bi smenjen

komentari (0)

Izvor: Tanjug

28.02.2023 14:07
Predsednik FS Francuske podneo ostavku: Da nije, bio bi smenjen Tanjug/AP Photo/Christophe Ena, File

Predsednik Fudbalskog saveza Francuske (FFF) Noel Le Grae podneo je danas ostavku, pošto je revizijom francuske vlade utvrđeno da više nema legitimitet da predvodi FFF zbog niza skandala, prenose svetski mediji.

On se privremeno povukao sa funkcije dok Izvršni komitet FFF nije pregledao nalaze revizije, a na današnjem sastanku u Parizu je podneo ostavku ikao negira da je uradio bilo šta pogrešno.

Le Grae (81) je trenutno pod sudskom istragom zbog navodnog seksualnog i moralnog uznemiravanja. Prijavu protiv dosadašnjeg prvog čoveka FFF podnela Sonja Suid, koja je menadžer nekoliko francuskih reprezentativaca.

Revizorski izveštaj Generalnog inspektorata za obrazovanje, sport i istraživanje (IGESR), koji je zasnovan na više od 100 intervjua i analiza različitih dokumenata, zaključio je da je ponašanje Le Graea prema ženama bilo neprikladno i ukazao na brojne poremećaje u radu FFF.

U reviziji francuske vlade se zaključuje da Le Grae više nema "potreban legitimitet" da vodi FFF, pošto je njegova politika protiv rodno zasnovanog i seksualnog nasilja "nije ni delotvorna ni efikasna".

Le Grae je bio predsednik FFF od 2011. godine, a dosadašnji potpredsednik FFF Filip Dijalo biće privremeni predsednik do juna 2023. godine kada bi trebalo da bude izabran novi prvi čovek francuskog fudbala.