Vesti iz fudbala

FIFA dodelila priznanja za 2022. godinu: Mesi najbolji na svetu, Martinez najbolji golman, Skaloni najbolji trener

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

27.02.2023 22:53 >> 01:07
FIFA dodelila priznanja za 2022. godinu: Mesi najbolji na svetu, Martinez najbolji golman, Skaloni najbolji trener Guliver/AP Photo/Michel Euler

FIFA je kao i svake godine organizovala gala spektakl na kome su bile dodeljene nagrade za najbolje u 2022. godini. 

U konkurenciji za najboljeg igrača sveta bili su Karim Benzema, koji je sa Real Madridom osvojio Ligu šampiona, Kilijan Mbape, mlada zvezda Pari sen Žermena kome će ova nagrada zasigurno pripasti u nekoj od narednih godina i Lionel Mesi, osvajač Mundijala u Kataru. Definitivno ne bi bilo nepravdeno dati ovu nagradu bilo kome od njih trojice, ali je ona ovoga puta otišla u ruke Argentincu:

"Lepo je biti u takvom društvu, uz Benzemu i Kilijana koji su imali izvanrednu godinu. Velika mi je čast da primim nagradu. Želeo bih da se zahvalim svojim kolegama, Skaloniju i Martinesu, koji su ovde. Hvala svima, bila je to luda godina. Uspeo sam da ispunim svoj san nakon duge i teške borbe. Želim da se zahvalim svojoj porodici, argentinskom narodu, koji je živeo intenzivno taj mesec", rekao je Mesi.

 

 

Argentinac je prvi put ovo priznanje poneo 2007. godine, dok je još igrao za Barselonu. 

On je u sezoni 2022/23 odigrao 39 utakmica, postigao 30 golova i upisao 20 asistencija, a ono što je još važnije, osvojio je nekoliko trofeja. Francuska liga, francuski Kup, Svetsko prvenstvo, kao i nagradu za najboljeg igrača Mundijala.

 

 

Za najboljeg trenera je izabran selektor Argentine, Lionel Skaloni. On je uspeo da sa "Gaučosima" osvoji dugo čekanu titulu prvaka sveta. U konkurenciji su bili i šef stručnog štaba Real Madrida, Karlo Anćeloti, kao i trener Mančester sitija, Pep Gvardiola.

 

 

Titulu najboljeg golmana poneo je čuvar mreže Aston Vile, Emilijano Martinez, takođe osvajač Mundijala u Kataru. On je za konkurente imao golmana Sevilje, Jasina Bonoa i Real Madrida, Tiba Kurtou, koji je uprkos tome što se nije okitio ovom titulom, uvršten u FIFA najboljih 11.

 

 

Za najbolje naviače su progalšeni argentinski. Oni su ovu nagradu poneli potpuno zasluženo, s obzirom na to da su bili ogroman vetar u leđa svojim fudbalerima tokom Mundijala u Kataru. U izboru su još bili i fanovi Japana, kao i Abdula Al Salmi, čovek koji je na biciklu prešao 1600 kilometara kako bi došao u Katar.

 

 

Izglasani su i igrači koji čine FIFA najboljih 11, odnosno, neku vrstu startne postave u formaciji 3-3-4:

Kurtoa - Hakimi, Van Dajk, Kanselo - Kazemiro, Modrić, De Brujne - Mbape, Mesi, Haland Benzema

 

 

Na bini su se pojavili svi osim članova Real Madrida. Naime, "kraljevski klub" smatra da je oštećen za neke nagrade, pa su njegovi fudbaleri zbog toga bojkotovali ceremoniju.