Vesti iz fudbala

Zbogom posle 26 godina "staža" u reprezentaciji: Kapiten Andore završio karijeru bez presedana

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

13.09.2023 15:03
Zbogom posle 26 godina "staža" u reprezentaciji: Kapiten Andore završio karijeru bez presedana Guliver

Dostupna statistika fudbala kaže da je Ildefons Lima Sola imao najdužu reprezentativnu karijeru u istoriji ove vrste loptanja, pošto je dres Andore nosio neverovanih 26 godina.

Kapiten malene evropske zemlje poslednji put ga je skinuo u sinoćnjem meču kvalfikacija za Evropsko prvenstvo 2024, protiv Švajcarske u Sionu, a njegov izlazak sa terena u 23. minutu ispraćen je ovacijama sa tribina. 

Lima ima 43 godine, a u nacionalni tim ušao je kao maloletan igrač (17), u porazu od Estonije, posle čega je skupio 137 nastupa i 11 golova za selekciju svoje države. 

 

 

Ovaj defanzivac je tek treći evropski fudbaler sa reprezentativnim stažom u četiri različite decenije, posle Velšanina Bilija Meredita i Finca Jarija Litmanena, a rekord s početka priče drži od 2021. godine. 

Ovo postignuće donelo mu je mesto u Ginisovoj knjizi rekorda, dok ga je Evropska fudbalska federacija ovog leta notirala kao najstarijeg fudbalera u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. 

Sola je klupsku karijeru napravio u Espanjolu, Las Palmasu, Rajo Valjekanu, Triestini, Andori i Santa Kolomi, a trenutno igra za Anodru B, čiji je vlasnik bivši španski reprezentativac Đerar Pike.