UEFA Liga šampiona

Svetske zvezde oduševile na hiljade fanova: Majstorije Sedorfa, peta Figa, golovi Kafua...

komentari (0)

Autor: Sašo Ilijoski

09.06.2023 17:35
Svetske zvezde oduševile na hiljade fanova: Majstorije Sedorfa, peta Figa, golovi Kafua... TV Arena sport

(Od specijalnog izveštača iz Istanbula - Sašo Ilijoski)

Istanbul je epicentar fudbala. Ako smo juče u centru grada mogli da vidimo ponekog navijača, danas, dan pre velikog finala Lige šampiona između Mančester sitija i Intera na stadionu "Ataturk" (subota, 21.00, TV Arena Premium 1) na svakom koraku se mogu čuti pesme na italijanskom i engleskom jeziku.

Navijači iz celog sveta, ne samo iz Italije i Engleske došli su na Bosfor u želji da isprate još jedan, nadaju se, spektakularan meč u kome Siti želi prvu, a Inter četvrtu titulu najboljeg u Evropi.

 

 

 

Organizator finala je postavio dva navijačka punkta u gradu. Prvi je na trgu Taksim, a druga mnogo veća fan zona na "Festivalu Lige šampiona" u Jenkikapiju kraj mora. Na velikoj površini, koja odokativno može da primi više od 50.000 ljudi, postavljeni su razni štandovimč. Posetioci mogu u fan šopu da kupe suvenire, a samo strpljenje ih je moglo dovesti do toga jer je konstantan red od po 100 ljudi, a jedan navijač reče da je čekao okruglo sat vremena da bi dočekao u dugom redu da se slika pored replike pehara Lige šampiona. Posetioci mogu da se oprobaju u igranju plej-stejpna, pucanju penala, fudbalskoj tehnici, ali danas je bio dan velikih zvezda. 

Četiri ekipe sastavljene od bivših velikih asova, Luisa Figa, Kafua, Alesandra Neste i Hamita Altintopa polufinalnim i finalnim mečevima dizali su navijače na nogve pokazavši da ni višak kilograma, pokoja seda, fizički limit, nisu odneli onu fudbalsku moć i dar kojim su plenikti decenijama, osvajali trofeje, mnogi i pehar Lige šampiona. Nestina ekipa je bila treća, Altintopova četvrta, u finalu je Figov tim nadmašio Kafuov.

 

TV Arena sport

 

Na samom stadionu "Ataturk" vrše se poslednji radovi pred finale. Više stotina volontera pomaže u organizaciji, brojne TV kuće vrše poslednje tehničke probe, a predveče će Mančester siti i Inter imati pres konferencije im odraditi poslednji trening. UEFA je postavila dva punkta na "severu" i "jugu" za navijače Mančestera i Intzera koji će okupljanje pred meč početi sutra od 14.00 časova.

Istanbul, grad od skoro 16 miliona stanovnika od danas ima, kako predviđaju Turci bar još pet miliona posetilaca, gostiju. Saobraćajne gužve su neverovatne, ali navijači koji su došli na finale Lige šampiona nigde ne žure. Zabava je počela, završiće se u nedelju u ranim jutarnjim časovima.