UEFA Liga šampiona

UEFA prihvatila izvinjenje Marčinjaka i ostavila ga da sudi finale Lige šampiona

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

02.06.2023 16:42
UEFA prihvatila izvinjenje Marčinjaka i ostavila ga da sudi finale Lige šampiona Tanjug/AP Photo

Simon Marčinjak ipak ostaje glavni sudija finalnog meča Lige šampiona, između Mančester sitija i Intera 10. juna u Istanbulu (21.00, TV Arena 1 Premium), jer je Evropska fudbalska federacija odustala od sankcionisanja poljskog arbitra zbog prisustvovanja desničarskom skupu u svojoj zemlji, o čemu je javnost obavestila tamošnja antirasistička i antidiskriminatorska organizacija "Nikada više". 

Na kraju istrage UEFA tim povodom u Nionu su odlučili da prihvate objašnjenje i izvinjenje dobijeno od 42-godišnjeg glavnog delioca pravde u finalu Svetskog prvenstva 2022. godine. 

"Nisam znao da je skup povezan sa poljskim ekstremno desničarskim pokretom. Da sam bio svestan te činjenice, kategorički bih odbio pozivnicu. Važno je razumeti da su vrednosti koje promoviše taj pokret u potpunoj suprotnosti sa mojim ličnim ubeđenjima i principima kojih se držim celog života", istakao je poljski sudija u svom pismu adresiranom na evropsku "kuću fudbala". 

Navedeni razlozi su prihvaćeni kao dovoljni, pa je Unija evropskih fudbalskih asocijacija objavila je da će Marčinjak po ranijem planu voditi finale Lige šampiona.

"Sledeći Marčinjakovo saopštenje, UEFA smatra da su izvinjenje i objašnjenje iskreni. UEFA je takođe kontaktirala organizaciju „Nikada više“ koja je povezana sa FARE mrežom, koja je prva izrazila zabrinutost zbog Marčinjakovog učešća u spornim događajima. Oni su tražili da Marčinjak ostane da sudi finale Lige šampiona, verujući da bi njegovo smenjivanje samo poguralo promociju anti-diskriminatornih stavova", saopštila je UEFA.