UEFA Liga šampiona

Italija će imati pet ekipa u Ligi šampiona: Nije isključeno ni da ih bude šest

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

19.04.2024 08:27
Fudbaleri Rome Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini
Fudbaleri Rome

Fudbalska federacija Italije prva je koja će u jednoj sezoni Lige šampiona imati pet predstavnika, a na kraju tekuće sezone taj broj bi mogao da bude uvećan i za još jedno mesto.

Do ovoga je došlo usled promene formata elitnog evropskog takmičenja u kojem će od septembra, umesto dosadašnjih 32 učesnika, nastupati četiri više.

Nakon sjajnih rezultaa u četvrtfinalnim mečevima Lige Evrope i Lige konferencija timovi iz Serije A su obezbedili da i peti tim sa Apenina igra Ligu šampiona, a potencijalno bi to jop mogli da urade klubovi iz Engleske ili Nemačke.

 

 

Međutim, ukoliko Atalanta ili Roma koji se u polufinalu drugog po kvalitetu evropskog takmičenja sastaju protiv Olimpika, odnosno Leverkuzena, uspeju da osvoje Ligu Evrope, a ujedno u Seriji A završe ispod pete pozicije, Italija bi dobila to još jendo mestu u eliti.

Ova dva kluba trenutno zauzimaju petu i šestu poziciju na tabeli italijanskog šampionata i mogućnost da se obezbedi još jedno mestpo u Ligi šampiona uopšte nije mala.

S druge strane, potencijalnog petog predstavnika u elitnom takmičenju bi mogla da dobije nemačka Bundesliga koja je na drugom mestu na listi nacionalnih šampionata, a iza nje je Premijer liga, ali bi trebalo da se dogodi čudo da Engleska dobije još jedno mestu u Ligi šampiona, budući da je samo Aston Vila ostala na evropskoj sceni..