UEFA Liga šampiona

Više novca za ulazak u Ligu šampiona

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

02.04.2024 16:00
Fudbaleri Mančester sitija Tanjug/AP Photo/Jon Super
Fudbaleri Mančester sitija

Od naredne sezone na snazi će biti novi format Lige šampiona, u kom će učestvovati više klubova, gde će svaki tim odigrati po osam utakmica.

Zanimljivo je da će sve biti drugačije u novoj Ligi šampiona, pa i nagradni fond. Do sada se za plasman u Ligu šampiona dobijalo 15,64 miliona evra, a sada je ta cifra podignuta na 18,62 miliona evra.

Kada se sve sabere klubovi će moći da zarade 200.000 evra više nego do sada. Tako se sada pobeda vrednuje 2,8 miliona evra, a remi čak 700.000 evra.

Novi format Lige šampiona donosi dve grupe, gde će osam najboljih timova igrati u narednoj fazi.
Nema sumnje da će novi format biti daleko zanimljiviji za navijače, ali i same klubove. 

Podsetimo nema više grupa, nego se igra ligaški sistem takmičenja. U prvoj fazi svaki tim će imati osam utakmica i sakupljaće bodove za prolazak u narednu fazu. Neće se više igrati protiv istih protivnika kod kuće i u gostima.

Kvalifikacije za Ligu šampiona biće otvorene, zavisno od plasmana kluba u domaćem prvenstvu na kraju protekle sezone i nacionalnom koeficijentu. Četiri dodatne ekipe ulaze u Ligu šampion po sledećim pravilima.

Jedna ekipa je trećeplasirana iz pete najjače lige Evrope po koeficijentu UEFA.

 

 

Druga ekipa biće prvak svoje države koji će ući u Ligu šampiona kroz put šampiona. Do sada su tako kroz četiri pretkola u Ligu šampion ulazile četiri ekipe, a od sledeće sezone ulaziće ih pet.

Treća i četvrta ekipa ulaze na temelju dobrih rezultata prošle sezone. UEFA će prema koeficijentu i uspešnosti od prošle sezone automatski poslati dve ekipe u glavnu fazu Lige šampiona. 

Sistem bodovanja se ne menja. Kako sve ekipe učestvuju u ligi, prvih osam ide direktno u osminu finala. Ekipe plasirane od 9. do 24. mesta igraće drugi krug (jednu utakmicu kod kuće i jednu u gostima) kako bi se plasirale u osminu finala.

Parove u toj fazi odlučiće žreb, a ekipe će biti podeljene u dve grupe – nosioci (od 9. do 16. mesta u ligi) i nenosioci (od 17. do 24. mesta). Posle toga će pobednici igrati protiv nekog od osam najbolje plasiranih iz prvog kruga. Ekipe koje su plasirane od 25. do 36. mesta završavaju sezonu, jer više nema prelazaka timova u Ligu Evrope.