UEFA Liga šampiona

Žreb za Ligu šampiona: Svi nosici bi da izbegnu Pari Sen Žermen

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

14.12.2023 13:50
Trofej Lige šampiona Guliver/AP Photo/Francisco Seco
Trofej Lige šampiona

Spuštena je zavesa na grupnu fazu Lige šampiona i poznati su svi učesnici nokaut faze. Žreb za osminu finala će se održati u ponedeljak od 12 časova u Nionu uz direktan prenost na TV Arena 1 Premium.

Nosioci na žrebu će biti svi pobednici grupa, odnosno Bajern Minhen, Borusija Dortmund, Arsenal, Mančester siti, Real Madrid, Barselona, Real Sosijedad i Atletiko Madrid.

Ekipe koje neće biti nosioci su svi drugoplasirani u grupnoj fazi. Takozvani "drugi šešir" čine Pari Sen Žermen, Lacio, Inter, Napoli, Porto, Lajpcig, Kopenhagen i PSV. 

Ekipe koje su se nalazile u istoj grupi i koje dolaze iz iste države ne mogu da se susretnu u osmini finala, već tek od četvrtifinala. Nema sumnje da će svi nosioci na žrebu želeti da izbegnu Pari Sen Žermen koji je možda i najjači tim iz drugog šešira. Titulu će braniti Mančester siti.

 

 

Podsetimo se, ovo je poslednje izdanje Lige šampiona u ovakvom formatu. Od sezone 2024/25 elitno evropsko takmičenje će se sastojati iz jedne lige i 36 ekipa koje će biti rangirane na jednog tabeli za razliku od sadašnjeg sistema sa grupnom fazom.

Svaki tim će igrati ukupno osam utakmica sa osam različitih protivnika. Četiri meča na domaćem, a četiri na gostujućem terenu. Osam najbolje plasiranih klubova će automatski obezbediti plasman u osminu finala.

Ekipe koje završe između deveto i 24. mesta će igrati plej-of koji se sastoji od dve utakmice. Osam pobednika iz tih duela će se pridružiti već poznatim učesnicima osmine finala.