UEFA Liga šampiona

Žoao Mario postavio novi rekord UEFA Lige šampiona, pet golova iz penala u sezoni

komentari (0)

Autor: Sašo Ilijoski

08.03.2023 18:08
Žoao Mario postavio novi rekord UEFA Lige šampiona, pet golova iz penala u sezoni Tanjug/AP Photo/Armando Franca

Žoao Mario (30) ima fantastičnu sezonu u Benfiki, a sinoć je na "La Lužu" oborio i jedan rekord UEFA Lige šampiona. Realizovao je penal u 71. minutu protiv Briža (5:1) što mu je bio peti pogodak sa bele tačke u ovoj sezoni elitnog takmičenja, a ujedno je to i novi rekord.

Do sada su po četiri pogotka sa bele tačke u jednopj sezoni postizali Lionel Mesi (dva puta), Kristijano Ronaldo, Arturo Vidal, Robert Levandovski i Tomas Miler. Portugalski reprezentativac je bio siguran izvođač penala protiv Juventusa (2:1), PSŽ (1:1), opet Juventusa (4:3), Briža (2:0) i Briža (5:1).

 

 

I tu nije kraj rekordima, jer je Žoao Mario postao i najbolji strelac u Portugaliji po broju uzastopnih golova u Ligi šampiona. Tresao je mrežu na poslednjih pet susreta (PSŽ, Juventus, Makabi Haifa, dva puta Briž), pa je nadmašio čuvenog Euzebija.

Iako je vezni igrač kome je uloga da gradi napade i razgrađuje one rivalove, 30-godišnjak je ove sezone na 38 mečeva u svim takmičenjima postigao 20 golova uz 11 asistencija, od kojih pet u Evropi. U Primeiri je na 22 susreta ubeležio 14 pogodaka uz pet asistencija, u Ligi šampiona je na osam mečeva šest puta bio strelac (pet penala) uz dve asitencije, u kvalifikacijama za LŠ je upisao tri asistencije, a u Kupu Portugalije jednu.

Ovo mu je ubedljivo najefikasnija sezona u karijeri, a od 2011. igrao je za Setubal, Sporting Lisabon, Inter, Vest Hem, Lokomotivu iz Moskve. U karijeri je na 375 mečeva postigao 49 golova, a samo ove skoro polovinu od toga. Dva puta mu je golgeterski rekord sezone bio po sedam pogodaka!

Kako su samo pogodili Benfika i Žoao Mario kada se 2021. vratio iz Intera: "orlovi" hitaju ka titulu, prošli su i u četvrtfinale Lige šampiona, a iskusni vezista igra sezonu karijere.