UEFA Liga šampiona

Ranko Stojić u studiju Arene: Zvezdi je potreban neko ko može da postavi stvari na svoje mesto, a moje mišljenje je da je Žarko Lazetić najbolji trener

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

29.11.2023 20:39
Ranko Stojić u studiju Arene: Zvezdi je potreban neko ko može da postavi stvari na svoje mesto, a moje mišljenje je da je Žarko Lazetić najbolji trener TV Arena sport/ Screenshot

TV Arena sport u Ranku Stojiću ima izuzetnog stručnog konsultanta. Fudbalski potkovan, elokventan, stručan i temeljan, Stojić u svakom studiju Arene govorio je sa mnogo argumenata, pogađao "tačno u centar", uvek je bio realan u optimizmu, ali uvek i kritičan u analizama ne želeći da probleme sakriva ispod tepiha.

Posle poraza Zvezde od Jang Bojsa u UEFA Ligi šampiona pred milionskim auditorijumom TV Arena Sport, Stojić je analizirao meč, jasno i glasno ukazujući na određene probleme koje su i dovele da najveća ulaganja kluba u istoriji ne budu ispraćena adekvatnim rezultatom. Po njegovom mišljenu, ako bi se Crvena zvezda odlučila za smenu trenera, idealna zamena bi bio Žarko Lazetić, trenutni šef struke TSC-a.

"Ako dođe do promene, Zvezdi je potreban neko ko poznaje srpski fudbal, ko poznaje mentalitet, ko može da postavi stvari na svoje mesto. Moje mišljenje je da je Žarko Lazetić najbolji srpski trener. I to ne govorim samo zbog ubedljive pobede TSC-a protiv Partizana. Par puta sam imao priliku da razgovaram sa Žarkom. Izuzetno moderan trener, način treniga, komunikacije i motivacije, ima sve što je potrebno jednom mladom treneru. On možda jeste označen kao partizanovac, ali siguran sam da bi javnost i navijači Zvezde sjajno reagovali, pogotovo kada je u pitanju dobrobit kluba. Ubeđen sam da rukovodioci Zvezde sve ovo znaju i da će povući prave poteze", počeo je Stojić.

Zatim se osvrnuo na trenutni stručni štab crveno-belih.

"Jedan od problema u Zvezdi je trenerski 'staf'. Prvi sam rekao da je Barak Bahar dobar trener, na osnovu onoga što sam gledao protiv Zvezde i Olimpijakosa, ali to nije moj posao. Kad se bira trener morate da znate sve karakteristike, pozitivne i negativne. Komunikacija je danas jedna od najbitnijih stvari. Sa medijima, upravom, pogotovo sa igračima, svakodnevno. Komunikacija znači motivaciju ili drugu vrstu razgovora, kada nekoga treba probuditi. On nema nikakvu vrstu komunikacije sa igračima, apsolutno nikakvu. To je ozbiljan hendikep. Uz to, kompletno je promašen pripremni period. Sve je obrnuo. Imao je dva meseca do Lige šampiona. Pripremao je tim za turnir u Rusiji, umesto da ga fizički priprema. I kad je Fiorentina 20 dana radila na fizici, jer će im ta fizika doneti to što je potrebno kad dođu septembar, oktobar, kad dođu loši tereni, Zvezda to nije imala. Nije imala nikakve fizičke pripreme, mnogo lutanja... To je jedan od problema Crvene zvezde. Taj problem nije lako rešiti, taj 'staf' mnogo košta, znamo kakvi tu problemi mogu biti. Ali i sad kad je ostao samo domaći šampionat, nisam siguran da ovaj stručni štab, koji ne poznaje ligu, može da iznese sezonu onako kako bi trebalo da iznese", izrazio je sumnju Stojić.

Veruje da su Crvenoj zvezdi potrebne promene u igračkom kadru što pre, već u januarskom prelaznom roku.

"Da ide Bukari? Biće odlazaka, ali najmanje na tim pozicijama, jedino ako je finansijska situacija urgentna. Nije problem na desnoj strani. Bilo bi pametno i neophodno da se u januaru izvrši ozbiljna rekonstrukcija jer Zvezda ima četvoricu ili petoricu levih napadača. To su Katai, Lučić, Mitrović i Olajinku, pa i Ivanić koji je to igrao, a desno imate samo Bukarija i malog Kabića koji će možda imati veću minutažu u drugom delu... U veznom redu od šest igrača imate petoricu koji su osmice, a samo je Mijailović šestica, ali od njega nema progresa, ovo je njegov limit. Treba vam neko kao što je to bio Sanogo, ali dve godine brži i jači. Imate Rodića koji se muči levo, a nema alternativu. Imate šest-sedam štopera, ali nijedan nije levonog".

Stojiću nije namera da deli savete rukovodstvu crveno-belih već samo iznosi svoja zapažanja. 

"Morate da imate još jednog levog beka, jednog levonogog štopera, pa ako igrate sistem sa četvoricom, ne treba vam više od četvorice jer to košta. Biće tu puno posla za Zvezdu, da li će sve realizovati, vrlo teško. Možda je bolje nešto i da ne realizuju ako ne nađu kvalitet, nego pripremiti se za jun, nikako ne kasnije da bi igrači bili na raspolaganju treneru za novu sezonu".

Osvrnuo se i na promašaje Endiajea i Bukarija u Bernu.

"To je bila utakmica gde moraš da pokažeš kvalitet, ako si prvi, centralni napadač, moraš da pokažeš realizatorske sposobnosti. Kod prve šanse, reći će ljudi 'Dobro, golman je odbranio', ali svaki iole dobar golman će to odbraniti. Golman je to pročitao vrlo lako. Zabranjava me druga situacija, gde je dobar, odličan centaršut, a on koji ima visinu i sve, niti je imao dobar tajming, niti dobar udarac glavom. To su za prvog centarfora stvari koje ili moraju da se poprave, ili su neoprostive. Bukari? Kad pogledamo njega u brzini, ima perfektnu tehniku, ali odluke su mu najčešće veliki problem i čini se da mu je previše da igra važne utakmice na svaka tri dana, jer tu onda inteligencija dolazi do izražaja, psihološka svežina, da bi se donosile prave odluke. Ali nije samo on, mora se reći i da je Mijatović imao dve šanse, Kraso, Hvan... Jang Bojs je pokazao nivo Lige konferencije, a utakmica je bila na nivou Lige Evrope. Bio je ovo meč tranzicije".

Stojić je naglasio da je Crvena zvezda odigrala dobar meč u Švajcarskoj, da je vezni red dobio bitku sa domaćinima, ali konstatuje i da to nije bilo dovoljno za pozitivan ishod.

"Kako je i Dragović rekao, moramo biti realni, koliko god da je veliko razočaranje, igra Zvezde nije bila loša. Zvezda je u sredini terena odigrala jednu od najboljih utakmica, bilo je oduzetih lopti, presečenih napada, iz tih oduzetih lopti bio je veliki broj šansi. Realizacija je zatajila, ništa ne bi promenilo to da li je prva, druga šansa, bilo ih je još. Zvezda je igrom na sredini terena napravila da Jang Bojs izgleda kao klub najbolje plasiran u Ligi konferencija. Mnogo izgubljenih lopti Jang Bojsa, nisu ostavili naročit utisak, nije bilo sreće i umešnosti da se to konkretizuje. Na kraju, proslavili smo golmana Jang Bojsa, koji je imao četiri-pet odličnih intervencija, to moramo reći", zaključio je Stojić.