UEFA Liga šampiona

Ćavi Simons i Openda kobni po Zvezdu: Lajpcig obezbedio nokaut fazu Lige šampiona

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

07.11.2023 22:59
Ćavi Simons i Openda kobni po Zvezdu: Lajpcig obezbedio nokaut fazu Lige šampiona MN Press

Kvalitet je kvalitet, Lajpcig je nadigrao i pobedio Crvenu zvezdu na "Marakani" pred 42.000 navijača 2:1 (1:0), obezbedio je nokaut fazu UEFA Lige šampiona, a srpskog šampiona ostavio da u Bernu protiv Jang Bojsa, u direktnom duelu, reši pitanje svog opstanka u Evropi. Nemci su "preorali" Marakanu u prvom delu, nadigrali su u potpunosti domaćina, rano poveli, a kada su crveno-beli u nastavku počeli više da rizikuju, stvaraju šanse (Olajinka), Lui Openda je u kontri pokazao klasu. Autogol Henriksa doneo je dramu u završnici, ali bez hepienda.

Crvena zvezda je u meč sa Lajpcigom ušla pod utiskom duela u Nemačkoj, gde su ugrožavali rivala. Ali, razlika u klasi dva tima su suva realnost u UEFA Ligi šampiona. Bez obzira na podršku sa tribina, crveno-beli su u prvih 45 minuta bili potpuno nadigrani od strane Lajpciga koji je koristio individualni i timski kvalitet, plesao travom stadiona "Rajko Mitić", uputio 17 udaraca ka Glazeru, a poveo po najboljem scenariju - iz prvog udarca u okvir gola.

Zvezdina defanzivna manjkavost kada je Srđan Mijailović na desnom beku ponovo je bio "iks" faktor ofanzive Lajpciga. Ćavi Simons je u Nemačkoj postigao možda ključni drugio gol, ali lekciju nisu savladali igrači srpskog šampiona. Opet su mu dopustili previše prostora, ovog puta je sa 13 metara pogodio dalji ugao. Tehnički perfektno, kao u Nemačkoj.

Ideja sa Žan Filipom Krasoom u špicu, kao igraču koji je trebalo da šalje lopte u prostor Bukariju, Lučiću i Ivaniću bila je teoretski dobra, s obzirom na sporost defanzivaca rivala, ali samo pod uslovom da Zvezda ima loptu u nogama. Jak presing Lajpciga donosio im je druge lopte, brze tranzicije preko Opende i Šeška, pa su Nemci za 45 minuta uputili 17 udaraca ka golu Glazera, samo jedan (ali pravi) u okvir gola. Zvezda samo dva, nijedan da namuči Blasviha.

Može se reći da Lajpcig nije iskoristio potpunu dominaciju, imali su dva velika zicera, u 44. minutu Omri Glazer je pročitao dribling Luija Opende u situaciji "jedan na jedan", a Emil Forsberg je u nadoknadi dobio sjajan povratni pas i sa 10 metara šutirao pored gola.

Poslao Barak Bahar na teren Kostu Nedeljkovića i Šerifa Ndjajea umesto Mijailovića i Krasoa i odmah je dobio bolju ofanzivu. Imao je Ndjaje odmah priliku, malo se spetljao ali je uposlio Ivanića koji je bio izblokiran. Bio je to poziv za ofanzivu, ali veći rizik u igri donosi i mnogo prostora za tranziciju Nemaca, koji su preko Šeška (stativa) i Opende (Glazer brani) mogli da prelome meč. 

Međutim, Zvezda je delovala mnogo bolje, pretila je, sabijala je Nemce povremeno u šesnaesterac, ali su udarci Ndjajea, Hvanga bili izblikirani. Imao je Piter Olajinka zicer u 74. minutu, šutirao je sa 11 metara pravo u Blasviha, a onda je Luis Openda u kontri pokazao klasu. Pretrčao je 40 metara i matirao Glazera.

Ipak, autogol Henriksa u 82. minutu doneo je dramu u poslednjih 10 minuta, ali Lajpcig je kvalitetom amortizovao sve pokušaje domaćina da se iščupaju kao protiv Jang Bojsa, Blasvih je odbranio udarac Olajinke u nadoknadi... Zvezdi ostaje duel u Bernu kao ključni za opstanak u Evropi.

Crvena zvezda - Lajpcig 1:2 (0:1)

Stadion: Rajko Mitić.
​Sudija: Danijele Orsato (Italija).
Strelci: Henriks autogol u 82. za Zvezdu, a Ćavi Simons u 8 i Openda u 77. minutu za Lajpcig.

CRVENA ZVEZDA: Glazer – Mijailović (od 46. Nedeljković), Điga, Dragović, Rodić (od 85. Katai) –  Hvang, Kanga - Bukari, Ivanić (od 69. Olajinka), Lučić (od 78. Mijatović) – Kraso (od 46. Ndjaje).

LAJPCIG: Blasvih – Henrihs, Lukeba, Simakan, Raum – Hajdara, Šlager – Simons (od 75. Karvaljo), Forsberg (od 70. Baumgartner) - Openda, Šeško (od 70. Klosterman).

 

UEFA Liga šampiona, četvrto kolo

Grupa G

Crvena zvezda - Lajpcig 1:2 (0:1) u toku
/Henriks 82 a.g. - Ćavi Simons 8, Openda 77/

Mančester siti - Jang Bojs 3:0 (2:0) u toku
/Haland 23 pen, 51, Foden 45/

 

Standings provided by Sofascore