UEFA Liga šampiona

Rezime grupne faze Lige šampiona: Poznati svi učesnici šesnaestine finala

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

03.11.2022 14:13
Rezime grupne faze Lige šampiona: Poznati svi učesnici šesnaestine finala Guliver

Završeno je svih šest kola grupne faze Lige šampiona i poznati su svi učesnici osmine finala.

Žreb će biti održan u ponedeljak, 7. novembra u Nionu od 12 časova. Osam prvoplasiranih timova imaće "titulu" nosioca, dok će drugoplasirane ekipe biti nenosioci:

NOSIOCI: Porto, Bajern, Čelsi, Mančester Siti, Napoli, Totenhem, Real Madrid, Benfika

NENOSIOCI: Dortmund, Briž, Inter, Liverpul, Ajntraht, Lajpcig, Pari Sen Žermen, Milan

 

Grupa A

Napoli i Liverpul su prošli dalje sa po 15 osvojenih bodova, ali je italijanski tim zbog boljeg međusobnog skora obezbedio status povlašćenog tima. 

I jedna i druga ekipa su jedini poraz u grupi doživele jedna od druge, ali je za izabranike Lućana Spaletija poraz od Liverpula u poslednjem kolu bio takođe i prvi u sezoni.

Treći je bio Ajaks sa šest osvojenih bodova i on će nastaviti da se takmiči u Ligi Evrope, odnosno u šesnaestini finala pomenutog takmičenja.

Poslednji je bio Rendžers, koji je zabeležio jedan negativan rekord. Naime, klub iz Glazgova je postao prvi škotski klub u istoriji Lige šampiona koji nije uspeo da upiše niti jedan osvojeni bod.

 

Standings provided by Sofascore

 

 

Grupa B

Možda i grupa čiji je ishod najmanje očekivan s obzirom na to da su Porto i Klub Briž prošli u nokaut fazu, Leverkuzen otišao u Ligu Evrope, dok favorizovani Atletiko Madrid nije uspeo čak ni do trećeg mesta.

Porto je pokazao kakav karakter ima, s obzirom na to da posle prva dva odigrana kola nije imao niti jedan osvojeni bod, a završio je kao prvoplasiran sa 12 osvojenih bodova.

Na drugom mestu bio je Briž sa bodom manje, koji je jedno od najrpijatnijih iznenađenja ove sezone. 

Leverkuzen i Atletiko su osvojili po pet bodova, ali je nemački tim zbog boljeg međusobnog skora dobio prednost. Izabranike Dijega Simeonea je, pored naravno loše igre, učešća koštao i onaj promašeni penal Karaska u sudijskoj nadoknadi protiv upravo protiv Bajera.

 

 

Standings provided by Sofascore

 

 

Grupa C

Bajern Minhen je jedini tim koji je imao maksimalan učinak u grupnoj fazi, stoga je jasno da je završio prvoplasiran. Drugi je bio Inter koji je jedina dva poraza doživeo upravo od Bavaraca.

U Ligu Evrope će Barselona, koja je, ruku na srce, u nekoliko navrata prikazala dobru igru, ali nije uspevala da je "kruniše" bodovima. Možda je i bolje za izabranike Ćavija Ernandeza da se, bar za sada, nadmeću u takmičenju ispod.

Četvrta je bila nejaka Viktorija iz Plzenja, koja je bila bez osvojenih bodova. Zube je pokazala tek u psolednjem kolu kada je na svom terenu postigla dva pogotka protiv Barse.

 

 

Standings provided by Sofascore

 

 

Grupa D

Jedan od najzanimljivij raspleta viđen je upravo u ovoj grupi. Totenhem je do prvog mesta stigao nakon neshvatljivog ponašanja fudbalera Olimpika iz Marselja u sudijskoj nadoknadi. 

Naime, francuski tim je imao 1:1, rezultat sa kojim ide u Ligu Evrope sve do 95. minuta, kada je praktično poklonio protivniku loptu i izgubio učešće u Evropi. Trener tima, Igor Tudor, nije mogao da veruje šta su njegovi fudbaleri uradili i bio je jako blizu da sam uđe u teren i ukliza Hariju Kejnu, ali se suzdržao.

Na drugom mestu završio je Ajntraht koji je preokretom u poslednjem kolu došao do trijumfa nad jako opasnim Sportingom, koji je zbog pomenute situacija iz Londona domogao treće pozicije.

 

 

Standings provided by Sofascore

 

 

Grupa E

U ovoj grupi nije bilo većih iznenađenja, Čelsi i Milan su očekivano prošli dalje, Salcburg je obezbedio Ligu Evrope, dok će Dinamo imati priliku da se potpuno posveti domaćem prvenstvu.

Londonski klub je dva puta slavio protiv "rosonera" i tako zacementirao prvo mesto i povlašćenu poziciju na žrebu.

Salcburg je treće mesto izborio tako što je na svom terenu savladao Dinamo, a u Zagrebu igrao nerešeno i tako stekao dva boda prednosti, dovoljno za Ligu Evrope.

 

 

Standings provided by Sofascore

 

 

Grupa F

Real Madrid je, kao i svake godine, jedan od glavnih favorita za osvajanje takmičenja. U grupi su očekivano bili prvi sa bodom više od drugoplasiranog Lajpciga, koji je pokazao ozbiljan potencijal.

Šahtjor je imao šansu da se u poslednjem kolu pobedom nad Red Bulom domogne nokaut faze Lige šampiona, ali je poražen u Donjecku sa velikih 4:0, tako da će morati da se zadovolje Ligom Evrope.

Seltik je ubedljivo naslabiji tim u grupi, te je i završio kao poslednji. Međutim, nije se "obrukao", kao Rendžers.

 

 

Standings provided by Sofascore

 

 

Grupa G

Mančester siti je ubedljivo bio najkvalitetniji tim u svojoj grupi i shodno tome je obezbedio prvu poziciju sa pet bodova više od drugoplasiranog Dortmunda.

Sevilja, koja se već neko vreme nalazi u nekoj vrsti krize, imaće šansu da se takmiči u svom omiljenom takmičenju, Ligi Evrope, gde bi mogla da "spasi" sezonu.

Kopenhagen nije bio tako daleko od trećeg mesta, nedostajalo mu je dva boda, tako da je morao da se oprosti od Evrope.

 

 

Standings provided by Sofascore

 

 

Grupa H

Najzanimljiviji rasplet imali smo upravo u ovoj grupi. Benfika je u Haifi potpuno pregazili Makabi sa čak 5:1, što portugalskom timu izjednačilo gol razliku sa Pari sen Žermenom. S obzirom na to da je i međusobnim skorom bilo nemoguće napraviti prevagu, odlučujući parametar bio je broj postignutih golova u gostima, što je bilo na strani Benfike.

Dakle, Parižani su na taj način izgubili povlašćenu poziciju na žrebu, što svakako niko nije očekivao.

Juventus je uprkos jako lošim igrama i rezultatima dobio priliku da se takmiči u Ligi Evrope i to na jako ponižavajuć način. Naime, torinski tim je imao isto bodova kao i četvtoplasirani Makabi, ali je zbog bolje gol razlike izbio na treće mesto.

 

Standings provided by Sofascore