UEFA Liga nacija

Stojković preporodio "orlove", samo je Antić zabeležio više pobeda sa Srbijom

komentari (0)

Autor: Sašo Ilijoski

28.09.2022 10:35
Stojković preporodio "orlove", samo je Antić zabeležio više pobeda sa Srbijom MN Press

Dragan Stojković je preporodio fudbalsku reprezentaciju Srbije. Sve ono što je obećao prvog dana, plasman na SP, dobru igrau, napadački orijentisanu sa mnogo mašte, prezentovao je od 24. marta 2021. do 27. septembra 2022. godine!

Obećao je Katar - ispunio je. Obećao je prvo mestu u Ligi nacija - ispunio je. Mnogo više od obećanja, imponuje način igre, ali i stabilnost tima, ideja koju je usadio, kao i poimanje fudbala kao igre pasa, mašte i pre svega zabave. Srbija je pod njegovom komandom postala ozbiljna reprezentacija koja ne odstupa od svoje ideje, plana igre i kad ima rezultat ume da ga zadrži i to bez napora. Takvo stabilnu Srbiju nismo gledali ni kod Raomira Antića.

"Ako će igranje na duge lopte da pobede tehniku, ja onda ne znam šta je fudbal", izjavio je juče Stojković i u jednoj rečenici objasnio svu svoju filozofiju koju je utkao kroz 20 mečeva u jednu talentovanu grupu igrača.

Statistički gledano, u samostalnoj Srbiji od 2006. godine samo pokojni Radomir Antić imao više ostvarenih pobeda od Stojkovića. Rade je u periodu od 20. avgusta 2008. do 15. septembra 2010. godine na 28 mečeva zabeležio je 17 pobeda, tri remija i osam poraza, selekciju je odveo na SP u Južnoj Africi 2010. godine i bez obzira na trijumf protiv Nemačke nije prošao grupnu fazu. Ali, ako gledamo procentualno broj ostvarenih pobeda, onda je Stojković ispred Antića jer je ostvario 65 odsto trijumfa, a pokojni Rade 60 odsto. A, Piksi i "Antara" imaju i još jednu sličnost - obojicu su igrači zvali "mister".

Stojković će 21. meč imati protiv Bahreina 18. novembra, a zatim mu slede tri susreta na Mundijalu u Kataru protiv Brazila (24.11.), Kameruna (28.11.) i Švajcarske (2.12.).

Ako ne bude imao problema sa povredama, Piksi će sa ovom grupom igrača, uz svoju filozofiju i stil igre, imati dobru priliku da napravi iskorak i povede selekciju "orlova" prvi put preko grupne faze Mundijala, još od 1998. godine kada smo kao Jugoslavija prošli prvi krug na SP u Francuskoj.