UEFA Liga nacija

Rivali Srbije u LN: Španija "nemoguća misija", vreme je da Švajcarska poklekne pred "orlovima", sa Danskom i na Evropskom prvenstvu i u Ligi nacija

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

08.02.2024 19:50
fudbaleri Srbije MN Press
fudbaleri Srbije

Fudbaleri Srbije nadmetaće se u A diviziji Lige nacija, u grupi 4, sa Španijom, Danskom i Švajcarskom.

Neverovatno je da će Srbija opet igrati sa Švajcarcima, budući da su se ove dve zemlje sastale na prethodna dva Svetska prvenstva, Danska je protivnik "orlova" i na Evropksom prvenstvu u Nemačkoj, dok će susret sa Španijom biti veliki ispit za izabranike Dragana Stojkovića.

Ovogodišnja Liga nacija počinje 5. septembra i trajaće do 19. novembra, a promenjen je i sistem takmičenja. Po dve najbolje selekcije iz svake grupe A divizije izboriće plasman na završni turnir, ukupno osam, umesto dosadašnje četiri. Finalni turnir održaće se od 4. do 8. juna 2025. godine, a prethodno od 20. do 25. marta odigraće se plej-of i plej-aut.

 

 

Što se tiče Španije, koja brani trofej Lige nacija, Srbija se u prošlosti sa "crvenom furijom" sastala 22 puta. Prvi susret odigran je davne 1932. godine, kada je Španija slavila 2:1 protiv tadašnje Jugoslavije.

Na prvu pobedu Jugoslavija je čekala do 1974. godine, kada je u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo bila bolje od Španije minimalnim rezultatom. Poslednji meč ovih selekcija viđen je 2012. godine, kada je "crvena furija" u prijateljskom meču pobedila Srbiju 2:0 golovima Adriana Lopeza i Santijaga Kazorle.

Mečeva sa Švajcarskom je bilo manje, 15, a Srbija je slavila šest puta, mada nijednom pod tim imenom. Posle 2001. godine kada je tadašnja Jugoslavija slavila 2:1, nije bilo susreta sa Švajcarskom sve do Svetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine, kada je Švajcarska pobedila 2:1 uz poprilično kontraverzno suđenje, ali i bezobrazno ponašanje Granita Džake i Đerdana Šaćirija koji su tokom celog meča provocirali "orlove".

Slično je bilo i 2022. godine u Kataru, takođe na Svetskom prvenstvu, kada je Srbija golovima Aleksandra Mitrovića i Dušana Vlahovića poništila pogodak Šaćirija i povela 2:1, ali su se Švajcarci na nestvaran način vratili i preokrenuli susret u svoju korist - 2;3, a ovaj povratak režirali su Bril Embolo i Remo Frojler.

I za kraj Danska, protivnik Srbije i na Evropskom prvenstvu na leto ove godine. Kao samostalna država nikada nismo nadigrali Dance, a upisali smo tri poraza, sa svega jednim postignutim golom. U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine, Danci su slavili u Beogradu 3:1, a u Kopenhagenu 2:0, dok je u poslednjem meču, koji je bio prijateljskog karaktera, Danska je "orlove" nadigrala sa ubedljivih 3:0, a taj susret je odigran 29. marta 2022. godine.