UEFA Liga nacija

Vlahović i Mitrović osvojili Oslo, Srbija u A diviziji Lige Nacija

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

27.09.2022 22:38
Vlahović i Mitrović osvojili Oslo, Srbija u A diviziji Lige Nacija MN Press

Fudbalska selkekcija Srbije pobedom u Norveškoj 2:0 (1:0) osvojila je prvo mesto u Grupi "4" i obezbedila je igranje u A diviziji Lige nacija u narednom ciklusu. Uspehom u Oslu, koji su uz kvalitetnu igru tokom većeg dela meča, golovima potpisali Dušan Vlahović i Aleksandar Mitrović, Srbija je izvesno obezbedila i plasman u drugi šešir na žrebu u kvalifikacijama za EURO 2024. koji će se održati u oktobru.

Bolje je Norveška ušla u meč, možda igrači Srbije i nisu očekivali takvu agresiju, pa je samo posle 22 sekunde Vanja Milinković Savić morao da spasava dve vezane greške i odbranjenim zicerom Halandu sačuva "nulu" na samom početku.

Tek posle desetak minuta igrači Srbije su pojačanom agresijom, uspostavili ravnotežu na terenu i prvo su uspeli defanzivno da "odseku" glavnog idologa Odegarda a samim tim i napadački potencijal Serlota i Halanda.

Međutim, vezni red Srbije nije uspevao sve do poslednjih 15 minuta da napravi neku pravu napadačku akciju, ali se videlo da polako pronalaze pukotine u obe defanzivne linije domaćina. Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović nisu imali lopti, ali kada su Tadić i Kostić pronalazili način da napadnu prostor, usledila je prva velika prilika koju je propustio Dušan Vlahović.

Andrija Živković i Tadić su izigrali odbranu na desnoj strani, kapiten "orlova" je centrirao na peterac, Dušan Vlahović dobro šutirao glavom u sam ugao, ali se istakao golman Niland.

Međutim, posle akcije Tadića i odlične povratne lopte Filipa Kostića sa levog boka, Vlahović je sa pet-šest metara loptu poslao u mrežu kroz noge Nilanda za vođstvo u 42. minutu. "Orlovi" su na pola puta bili na pravom putu.

Pronašla je Srbija model igre i već na samom startu drugog dela drugim golom je prelomila meč. Dobru tranziciju je 50. golom u dresu "orlova" završio Aleksandar Mitrović. Najbolji strelac Srbije u istoriji dobio je pravovremeni pas od Vlahovića i sa 14 metara poslao loptu u bliži ugao.

Ponovo je selektor Dragan Stojković imao dobar plan igre, Norvežani nisu uspeli da istrpe agresivnu igru, Saša Lukić je isključio iz igre Odegarda, pa su Haland i Serlot ostali bez lopti i prilika da ugroze Vanju Milinkovića Savića.

Značajna stvar je da je Srbija postala selekcija koja rutinski može da stečeno vođstvo i održi do kraja pa sa mnogo samopouzdanja i optimizma može da se priprema za Mundijal u Kataru.

NORVEŠKA - SRBIJA 0:2 (0:1)

Strelci: Vlahović u 42. i A. Mitrović u 53. minutu. Stadion: "Uleval". Sudija: Antonio Mateu Lahoz (Španija).

NORVEŠKA: Niland - Rijerson (od 57. Holmgren), Hanse-Olsen (od 79. Berg), Ostigard, Meling (od 74. Bjerkan) - Odegard, Berge, Aursnes (od 57. Ajer) - Serlot, Haland, Eliunusi (od 57. Larsen).

SRBIJA: V. Milinković-Savić - Veljković, S. Mitrović, Pavlović (od 88. Babić) - A. Živković (od 73. Lazović), I. Ilić, Lukić, Kostić (od 73. Radonjić) - Tadić (od 90+2. Đuričić) - Vlahović, A. Mitrović (od 90+2. Jović).

Liga Nacija, B divizija

Grupa 4, šesto kolo

Norveška - Srbija 0:2 (0:1)
/Vlahović 42, A. Mitrović 53/

Švedska - Slovenija 1:1 (1:1)
(Forsberg 42 - Šeško 28/