UEFA Liga Evrope

Zvezda je Milanu srećna zvezda: Roso-neri uvek posle duela sa crveno-belima kretali do vrha

komentari (0)

Autor: Sašo Ilijoski

19.04.2023 14:00
Zvezda je Milanu srećna zvezda: Roso-neri uvek posle duela sa crveno-belima kretali do vrha MN Press

Milan je nadmudrio Napoli i vratio se u sam vrh eropskog fudbala. Roso-neri su prvi put posle sezone 2006/07. ušli u polufinale Lige šampiona i imaju lepu priliku da se nađu u borbi za trofej. 

Sam pogled u istoriju navodi nas na zaključak da je Crvena zvezda na neki način srećna zvezda za Milan. Kad god je italijanski tim eliminisao Zvezdu stizao je finala, dva puta je osvajao najznačajniji evropski trofej.

Velika era Milana počela je u magli "Marakane" 9. novembra 1988. godine kada je Zvezda vodila 1:0 golom Dejana Savićevića (50), a ćudljivo beogradsko vreme spustilo "zavesu" i onemogućilo crveno-bele da prođu dalje. Sutradan se odigrao novi meč od prvog minuta, završen je bio kao i onaj na "San Siru" 1:1, a Milan je bio bolji posle izvođenja penala (4:2) i prošao je u četvrtfinale. Zatim su Karlo Anćeloti, Franko Barezi, Freklin Rajkard, Rud Gulit i Marko Van Basten deklasirali sve rivale, pa Steauu u finalu (4:0) i počeli vladavinu u Evropi.

U avgustu 2006. godine žreb je spojio Milan i Zvezdu u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Stigli su "roso-neri" sa plaže, pobedili su na "San Siru" 1:0 i na "Marakanu" došli sa zebnjom i nadom. U neizvesnom meču slavili su 2:1. Filipo Inzagi i Klarens Sedorf osvojili su "Marakanu", a onda su asovi te generacije prolazili Seltik, Bajern, Mančester junjated i u finalu su pobednom nad Liverpulom (2:1) u Atini podigli trofej.

I ovosezonski uspeh nekako je građen od mečeva šesnaestine finala Lige Evrope u februaru 2021. godine. Milan je pregrmeo Marakanu (2:2), a onda se spasavao na "San Siru" (1:1) i zbog pravila gola u gostima prošao je u osminu finala. Nastavio je Stefano Pioli da gradi tim, osvojio je prošle godine titulu i danas je u polufinalu Lige šampiona. Ako je suditi po sudbinskoj povezanosti sa Zvezdom možda će ponovo imati priliku da se bore za trofej.