Superliga Srbije

Žarko Lazetić za TV Arena sport: Imam samo jednog trenerskog uzora, a to je Željko Obradović

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

08.07.2023 14:19
Žarko Lazetić za TV Arena sport: Imam samo jednog trenerskog uzora, a to je Željko Obradović MN Press

Iako to mnogi nisu očekivali TSC iz Bačke Topole je sezonu 2022/2023 u srpskom fudbalu završio na drugom mestu, obezbedio kvalifikacije za Ligu šampiona i još jednom pomerio granice i zacrtao nove ciljeve.

Na putu ovog uspeha tim je delovao kao simfonijski orkestar, a dirigentsku palicu je tada, kao i na ovim letnjim priprema, držao Žarko Lazetić.

Pripreme u Sloveniji, iskoristili smo da razgovaramo sa Lazetićem o njegovom minulom radu u Bačkoj Topoli, idejama u igri TSC-a, njegovom trenerskom uzoru, ali smo i potražili odgovor na pitanje da li ekipu sprema za utakmice kvalifikacija za Ligu šampiona ili je veran dugotrajnom procesu.

Kada pogledate prethodnu sezonu, deluje da nema segmenta kojim ne možete da budete zadovoljni?

"Bio bih neskroman da kažem da, rezultatom, nisam zadovoljan. Međutim, pre svega sam srećan i zadovoljan jer sam u ovom klubu dobio priliku da stvarno uživam dok radim. To je suština našeg posla. Imam sreće, možda su mi i takve zvezde, da imam sjajnog predsednika, direktora. Međuljudski odnosi u klubu su sjajni i meni je to jako važno. Na tome sam insistirao. Postoji kontinuitet, a kroz prelazne rokove smo uspeli da postavimo kriterijum da su karakterne crte igrača presudne za dolazak u našu ekipu. Na tome sam insistirao i to je moj princip rada. Ideja igre je takva da igrači moraju stalno biti pozitivni, koncentrisani prema onome što radimo. Nisam od onih trenera 'srce na teren', 'mora da se gine'. Ne. Glava uvek mora biti spremna da se prepozna situacija i tražim koncentraciju. I da smo bili četvrti, bio bih zadovoljan", kaže Lazetić.

MN Press

 

 

Tokom ručka ste, bilo je primetno, objašnjavali jednom igraču taktičke zamisli. Da li taj primer može Žarka Lazetića da okarakteriše kao čoveka koji 24 sata dnevno živi fudbal?

"Za sebe mogu da kažem da sam posvećen trener. Mislim da je to karakterna crta. Trudim se da budem posvećen suprug, otac, prijatelj, trener. Bio sam takav kao igrač, a u ovom sad poslu je puta, pa, ne znam ni sam koliko… Imam to u sebi da možda i dosađujem igračima sa detaljima. Eto, taj primer, sa ručkom. To je prosto strast. Imam otvoren odnos sa igračima i smatram, možda je to pogrešno, da svakom igraču imam prava da kažem sve što želim. I dobro i loše. Možda se u nekom trenutku njima čini da je to pogrešno, ali, to je nešto što izlazi iz mene. Princip rada je takav da oni u svakom trenutku, posle nekog vremena, kada me upoznaju, da vide i znaju da imaju podršku. Moju i mog stručnog štaba".

Principi su uspostavljeni, sada radimo na podprincipima

Bez da imenujemo reći ćemo da je jedan štoper TSC-a, neposredno pre ovog intervju rekao: "Zatvorenih očiju, kada imam loptu, tačno znam gde koji igrač stoji. Pitanje je samo na koju strano želimo da prebacimo napad.

"Drago mi je da je tako. Tako bi i trebalo da bude kod nas. Sada smo već dugo zajedno, pogotovo ta poslednja linija. E sad, teško je igračima koji dolaze, našim pojačanjima i zato kažem da je na njima da budu strpljivi. Ovi momci su u tome što radimo, duboko su u mehanizmima i sada već radimo na podprincipima i unapređujemo ideju", kaže Lazetić.

O toj posvećenosti, vas i stručnog štaba, govori i činjenica da vas nismo videli prethodnog dana. Gde ste bili? 

"Proveli smo u Sali šest sati. U dva dana imamo dve utakmice. Analiza svega. I na kraju, nema onoga 'jao, sada sam umoran'. Ne, apsolutno ne. Svi mi radimo, svi treneri rade. Poenta je kako prenosiš igračima ideju i kako igračima preneti da oni znaju šta ti želiš".

Primetno je u igri TSC-a da postoji jasan plan igre, linije su jasno uočljive na terenu. To Vas, kao trenera, raduje?

"To je činjenica i hvala na lepim rečima. Iskreno, ne bih mogao da vodim utakmicu, a da ne znam šta radimo. Ja to ne dozvoljavam. Naravno, dešavaju se i nama prazni minuti, kada dođe do greške, što je sasvim normalno. Ali, uvek se zna da u zadnjoj trećini pokušavamo da iskoristimo karakteristike igrača, da ih uklapamo na mesta koja im odgovaraju. Što se tiče visokog presinga, načina na koji izlazimo u visoki presing, načina na koji se branimo u niskoj zoni, ulaska u igru protiv tri, četiri, šest igrača, organizacije napada. Sve je to jasno definisano. Samo težimo da to usavršavamo i da idemo napred. Zaista ne mogu da zamislim da vodim utakmicu gde vidim nešto i nemam pojma o čemu se radi… Onda vidim problem".

Zadovoljan sam kad mi igrači kažu da uživaju na treninzima

Kako vršite selekciju i odabir pojačanja, s obzirom na to da ste istakli specifičnost načina rada?

"Igrači koji dođu, kreću, na neki način, od nule. To je razlog iz kojeg biramo odakle dovodimo igrače. Evo, na primer, teško bih se opredelio za igrača, koji na primer, igra dve godine u klubu gde je ideja niska zona i kada je mali pritisak duga lopta. Znam koliko je teško promeniti te stvari...

Da li postoji neki klub koji zbog trenera i načina igre posebno volite da pogledate?

"Biću iskren – sve pratim i sve poštujem. Jako poštujem ekipe koje, kao Šturm, igraju direktan fudbal, bez previše poseda. Zgusnuta sredina, stalno ka napred – ali, smisleno, kroz pasove, kroz jasne principe. Pratim to. Pratim, normalno, Gvardiolu. On je vasiona, De Zerbi, takođe. Poštujem Murinja, iako on igra na potpuno drugačiji način u odnosu na ono što bih ja želeo, ali se kod njega u igri jasno vidi šta žele, šta rade. Ima i kod nas trenera kod kojih se jasno vidi da su kompaktni, defanzivno izuzetno dobro organizovani, dobru tranziciju imaju. Volim različite stilove igre, da se prepliću".

Šabloni košarke mogu da se prebace na fudbal

Kažete da Vam je Željko Obradović uzor, a koliko principi košarke mogu da se prebace na fudbal?

"U košarci ima pet igrača, drugačija je igra i prema svim naučnim istraživanjima trener ima veći uticaj. Ima dosta šablona, jasnijih pozicija i kako se nešto dešava. Ali verujem da to može i u fudbalu i mi radimo na tome. Prošle polusezone smo imali posed lopte skoro 60%. Imali smo ekipe koje su dolazile kod nas, pa i na gostovanjima, koje su isključivo u niskoj zoni. I u pripremi utakmica smo se bazirali na tome na koji način napadamo, kod kog igrača i zbog čega želimo da postavimo nekog našeg igrača. To su detalji. Jer taktika je da ti iskoristiš potencijal tvojih igrača u odnosu na protivnika".

Ko Vam je onda trenerski uzor? Neko na koga se ugledate?

"Imam jedan trenerski uzor i nije fudbalski. To je Željko Obradović. Interesantno je, naravno, ne samo zbog harizme, i šta je sve postigao, pre svega, kako se on ponaša i kako je uvek uspevao i kada se vratio ovde, da pored svega ostane fokusiran na sport i suštinu. Druga stvar, kod nas se uvek spominje u sportu odbrana, odbrana, odbrana, da odbrana pobeđuje i mi smo tako osvajali mnogo toga, gradili igru u raznim sportovima. Željko, svi kažu, uh kakva odbrana, ali sam pročitao da imaju preko 50 ofanzivnih akcija, kako nešto rade i završavaju. E, mislim da smo to mi. Iz onog vremena Ivica Osim, Predrag Mijatović, Dejan Savićević, Dragan Stojković, da je fudbal vic, ideja ka napred, a ne ovo što smo možda postali. Čak su, eto, kažete, Italijani, evoluirali. Manćini je bio tipičan predstavnik defanzive, a on je napredovao i imao sve principe fudbala, koji je za mene fudbal budućnosti. I osvoji su Evropsko prvenstvo.

Da se vratimo na prethodnu sezonu. TSC je imao mnogo igrača koju se istakli. Kako gledate na njih?

"Mi smo prošle godine, dobro nakon 5-6 kola, dok sam ja i upoznao neke novajlije, menjali nekima pozicije u odnosu na njih i njihove karakteristike. Posledica – rezultat, ali i ne samo to – imali smo 10 igrača koji su, prema svemu, odigrali svoje najbolje sezone u karijerama. To je ono što mene raduje i ispunjava. Da mi pomognemo igračima da budu bolji. Petrović nije dao gol 10 godina, pa sada ima četiri za polusezonu. Stojić dobije poziv za reprezentaciju, Ilić golman bude sa A reprezentacijom. Pojavi se Cvetković koji u 33 godine kaže da uživa. Dođe Cvetinović u 35 godina i mi svi vidimo da uživa. Ceo tim je imao sjajnu sezonu. Jovanović koji je igrao u Lučanima je igrač lige prema ocenama, utisku..."

Da li je to suština funkcionisanja TSC-a?

"Tražimo nove igrače koji će kod nas upravo imati najbolje sezone. Pre godinu dana, ko je smatrao da će Ratkov biti jedan od najboljih napadača i imati ovakav transfer? Ilića niko nije znao, bio je planiran za pozajmicu... Tu bi trebalo i pokušavamo da napravimo razliku – umesto njih dvojice i igrača koji su otišli – mislim da smo doveli konkurentnije igrače i da ćemo imati više kvalitetnih igrača što nam je neophodno za utakmice na tri dana“.

MN Press

 

 

Mozazrt Bet Superliga važnija od kvalifikacija za Ligu šampiona

Za Vas i Vaš tim sledi period kada ćete igrati na svaka tri dana. Kako pripremiti ekipu za to? 

"Bio sam u Partizanu i znam kako izgleda kada se avionon vratiš u petak u pet ujutru, pa onda u subotu ujutru imaš trening i putuješ za Surdulicu pet sati i imaš utakmicu u nedelju. Ne fizički, mentalno je neizdrživo ostati tako fokusiran. Naš način igre zahteva koncentraciju. Mi nismo ni Partizan, ni Zvezda, ni Čukarički na neki način pa da imamo individualca koji će da predribla par igrača i reši utakmicu, postigne dva gola“.

Da li imate želju za nekim protivnikom u kvalifikacijama za Ligu šampiona?

"Želeo bih samo da smo direktno u Ligi šampiona. Četiri ekipe, protiv kojih možemo da igramo u kvalifikacijama su timovi koji su ranga ekipa iz grupne faze Lige šampiona. Ko god bude protivnik biće izraziti favorit, prema svim standardima. Ali, fudbal je zbog toga najvažnija sporedna stvar na svetu i mi se držimo toga da pre godinu dana, kada su bile projekcije za ovu sezonu, niko nije očekivao da će TSC da završi kao drugi. Ko god bude došao sigurno mu neće biti lako, ja u to verujem. Ono što je sigurno, mi nećemo menjati našu ideju i naš pristup igre. To znači da ćemo igrati visoki presing, da ćemo pokušati da pobedimo. Sigurno neću zbog jedne utakmice da probam nešto sasvim drugo, ne! Verujem u ideju koja je kompleksna i koja je celokupna. Ta ideja jasno definiše i kako se, ako moramo, branimo u niskoj zoni, jer posle Crvene zvezde, primili smo najmanje golova prethodne sezone u ligi“.

Dakle, ekipu ne pripremate za kvalifikacije, već gradite dugoročan plan i želite kontinuitet? 

"Baš tako! Apsolutno se ne pripremo za jednu utakmicu. Nama je prioritet sledeće sezone, kako god to nekome zvučalo, prvenstvo. Ne želimo da budemo klub koji jedne sezone igra Evropu, a sledeće se bori za opstanak. To bi bio nonsens. Pokušaćemo da se spremimo za sezonu. E sad, naravno da će svi, kada dođu te kvalifikacije, reći da možemo mi to, hajde da pobedimo. Ja u to verujem i danas, potpuno svestan svih naših i kvaliteta i mana. Ali kažem, treniramo tako da mi u igri budemo dominantni“, zaključuje Lazetić.