Superliga Srbije

Dušan Borković zauzeo drugo mesto na trci u Francuskoj

komentari (0)

Izvor: Tanjug

14.05.2023 18:35
Dušan Borković zauzeo drugo mesto na trci u Francuskoj Tanjug/ Sava Radovanović

Srpski automobilista Dušan Borković osvojio je danas drugo mesto u drugoj trci na uličnoj stazi Pau u Francuskoj tokom vikenda TCR svetskog rangiranja, koji srpski as vozi po kalendaru TCR Evrope.

Borković je juče pobedio na prvoj trci na uličnoj stazi Pau u Francuskoj. Borkovićeva ubedljiva pobeda u prvoj trci i drugo mesto u drugoj trci donela mu je ukupno 82 nova poena u šampionatu TCR Evrope i TCR svetskom rangiranju. Tako je najbolji srpski automobilista osigurao treću poziciju u generalnom plasmanu TCR Evrope.

Borković posle ovog vikenda zauzima treću poziciju u ukupnom plasmanu TCR Evrope iza prvoplasiranog T. Koronela i drugoplasiranog J. Filipija. Rezultati TCR svetskog rangiranja biće poznati u sredu u ponoć zbog sabiranja svih rezultata preko 1000 vozača u preko 30 TCR šampionata širom sveta.

"Presrećan sam što sam doneo pobedu i drugo mesto svojoj zemlji! Neverovatan je osećaj stajati na pobedničkom postolju pored ovako velike konkurencije najboljih svetskih vozača. S obzirom na to da sam prvi put vozio na ovoj izuzetno izazovnoj uličnoj stazi, nisam se nadao ovako dobrom rezultatu ali moj tim i ja smo dali sve od sebe i postigli ovaj neverovatan uspeh", rekao je Borković, preneo je tim srpskog automobilste.

"Automobilizam je veoma složen, tehnički sport i nikada ne znate kako će auto odreagovati na stazi. Postoji milion nepredvidivih detalja o kojima treba da se vodi računa ali ovoga puta je zaista sve bilo savršeno i mojoj maloj Srbiji sam doneo velike dve pobede i to u velikoj Francuskoj, što mi posebno znači", dodao je Borković.

On se potom još jednom osvrnuo na najzanimljivije momente i duele.

"Prvu trku sam krenuo sa druge pozicije i brzo izbio na prvo mesto koje sam uspeo da sačuvam do kraja trke uz ogromne pritiske sjajnog Pavelsa. Drugu trku sam krenuo sa ciljem da osvojim bilo koje poene i da sačuvam auto kako bih napredovao u generalnom plasmanu. Na samom startu sam imao situaciju u kojoj je Pavels pokušao da me ugura u zid, međutim nisam mu popuštao i izvukao sam se iz tog duela ispred njega. U narednim krugovima sam uspeo taktički da obiđem dvojicu nakon čega je usledio duel sa J. Filipijem za drugo mesto. Ukazala mi se šansa i rizikovao sam, srećom se isplatilo i izborio sam se za drugu poziciju. Moj pobednički duh mi nije dao mira i ostatak trke sam bio prvoplasiranom T. Koronelu za petama. U nekoliko navrata sam napao za prvu poziciju, međutim brzina audija na pravcima mi nije to dozvolila", izjavio je Borković nakon druge trke.

Srpski as se na kraju zahvalio najvernijim pratiocima, svojoj porodici, Srbiji i partnerima na nepresušnoj podršci. Posebnu zahvalnicu uputio je NIS Petrol timu, Timu Borković i Target kompetišion timu bez kojih, prema rečima našeg šampiona, njegov uspeh ne bi bio moguć. Naredna trka biće održana na legendarnoj stazi Spa Frankoršamps u Belgiji 26-28. maja.