Superliga Srbije

Mladost iz Lučana po novom istraživanju Svetske fudbalske opservatorije (CIES), ekipa sa najstarijim igračkim kadrom u Evropi

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

06.05.2024 18:03
Fudbaleri Mladosti iz Lučana MN Press
Fudbaleri Mladosti iz Lučana

Uspela je Mladost iz Lučana da u minulom periodu "izbaci" nekoliko mladih igrača u prvi plan. Jedan je završio u Crvenoj zvezdi kao najvrednije domaće pojačanje, dok su drugi karijeru nastavili u Evropi. Ipak, mislili su u klubu i na budućnost, a zalog vidi u mladom Veličkoviću, koji je već skrenuo pažnju skauta. Nije, međutim on jedini, sve više je talenata, koji šansu dobijaju u finišu sezone.

Ipak, da nije starijih igrača, ne bi bilo ni mladih u fokusu, jer upravo su oni ti koji "rade" za mladost Mladosti. 

Odlučili su u klubu iz Lučana da ove sezone naprave iskusnu ekipu, ali nisu ni slutili da će njihov tim biti po novom istraživanju Svetske fudbalske opservatorije (CIES) iz Švajcarske, ekipa sa najstarijim igračkim kadrom u Evropi, koja je nustapala u sezoni 2023/24.

Njihov prosek godina je 32,1, a sledeći evropski klub na listi je grčka PAS Lamija sa gotovo dve godine mlađom ekipom (30,4). Na trećem mestu je APOEL sa 30,3, pa Slovačko sa 30,2 godine. Najmlađi tim u Evropi ima Minsk iz Belorusije sa prosekom od samo 21,1. 

CIES Football Obs

 

 

Crvena zvezda i Partizan, imaju timove približno istih godina. Ekipa iz Ljutice Bogdana prosečno je stara 27 godina, a crno-beli imaju 26,9 godina. Voždovac je najmlađi tim u Superligi sa prosekom od 22,4 godine.

U Premijer ligi, Čelsi je najmlađi tim sa 24,7 godina, Barnli ima 24,8 i Arsenal 25,2.  Najstariji tim na Ostrvu ima londonski Fulam, sa prosekom od od 29 godina.

Kada je reč o procentu minuta koje dobijaju igrači u raznim dobima u osam ekipa u Evropi igrači mlađi od 21 godine čine okosnicu tima i to najviše u austrijskom Salcburgu 60,7 odsto, danskom Nordsjilandu 56,1 i u holandskom Ajaksu 53,3.

Najstarija liga u Evropi je Superliga Grčke sa prosekom od 28.6 godina, na drugom mestu je kiparska sa istim prosekom, dok je na trećem mestu Superliga Turske sa 28.5.

Superliga Srbije nalazi se na 18. mestu sa prosekom od 26.4 godine. Ispred su La liga sa 27.5, zatim Bundesliga sa 27, pa Serija A sa 26,9 i Premijer liga sa 26,7 godina.