Superliga Srbije

Zvezda može da sprema šampionski šampanjac: Crveno-beli slavili u 173. "večitom derbiju" i imaju 10 bodova više od Partizana

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

20.04.2024 20:16
Fudbalerti Partizana i Crvene zvezde MN Press
Fudbalerti Partizana i Crvene zvezde

Fudbaleri Crvene zvezde uvećeli su prednost nad Partizanom na 10 bodova nakon što su u 173. "večitom derbiju" slavili i velikim preokretom u finišu meča koji je trajao više od 110 minuta - 3:2 (1:1).

Crno-beli su vodili do 90. minuta kada je Šerif Endiaje uspeo da izjednači, ali su crno-beli zahtevali da arbitar Pavle Savić dosudi prekršaj nad kapitenom Svetozarom Markovićem, što on nije učinio ni nakon konsultacije sa VAR sobom, a nedugo nakon toga je Nikola Antić skrivio jedanaesterac koji je u nova tri boda pretvorio Aleksandar Katai.

Bilo je posle toga dosta nervoze, čak i vremena u sudijskoj nadoknadi da crno-beli izjednače, ali ne i pravih prilika da se to dogodi i bodovi su ostali na "Marakani". 

Ipak, osnovni utisak nakon 90 minuta igre je da su dva najpopularnija i najtrofejnija srpska kluba ispunila očekivanja onih 30.000 navijača na tribinama satdiona "Rajko Mitić", kao i milionskog auditorijama koju su prtili prenos na TV Arena sport.

Prošli duel aktuelnog šampiona i gostiju iz Humske, odigran na istom ovom mestu pre mesec i po dana, bio je jedan od najboljih u poslednjih mnogo godina, a ovaj današnji je bio u istom tom rangu. Možda, čak, i za nijansu bolji, mada je to teško odrediti.

Borbenost je bila na zavidnom nivou, tempo igre kao na pojedinim utakmica najkvalitetnijih evropskih liga, a možda je samo realizacija mogla da bude još bolja. Jer, prilika je bilo sa obe strane, ali ni pet golova na jednom ovakvom meču nisu malo.

Utakmici prvog kola plej-ofa Mozzart Bet Superlige prethodila je, ne baš prijatna uvertira u taboru crno-belih, kad je Albert Nađ usled zdravstvenih problema hitno prebačen na Urgentni centar. On je ulogu prvog trenera ekipe preuzeo od suspendovanog Igora Duljaja, a onda je ona pripala Bpjanu Zavišiću, da bi na kraju, bivši kapiten i sportski direktor Partizana uspeo na vreme da stigne na stadion "Rajko Mitić".

To kao da je ulilo nekakvu specifičnu energiju gostima iz Humske koji su mnogo bolje ušli u meč i već nakon 10. minuta su mogli da vode 2:0, a bilo je "sama" 1:0. Ksandera Severine i Aranđela Stojkovića su sjajno probili po densoj strani,a akciju je odličnim udarcem glavom završio Samed Baždar.

Zvezda je ekspresno odgovorila i to nakon serije nesporazuma u poslednjoj liniji rivala koje su kulminirale prekršajem mladog golmana Miloša Krunića koji je na golu zamenio povređenog Aleksandra Jovanovića. Odgovornost je preuzeo Gelor Kanga i uspeo je loptu da smesti u mrežu crno-belih, mada je čuvar mreže gostiju "bio na lopti".

Do odlaska na odmor obe ekipe su imale po nekoliko dobrih prilika, a najbolju je u poslednjem minutu propustio Osman Bukari kad mu je Krunić uktorio zicer nekoliko sekundi pre odlaska na odmor.

I drugi period meča je krenuo kao i onaj uvodni - inicijativom Partizana koja je odmah pretvorena u gol Ksandera Severine. Holanđanin je na fantastičan način savladao Omrija Glezera i doneo novu prdnost svojim igračima, a to je bio znak za totalnu ofanzivu domaćih.

I opet su crveno-beli uspeli ekspresno da izjedanče preko rezevriste Aleksandra Kataija, ali je taj pogodak poništen nakon višeminutne provere zbog minijaturnog ofsajda Šerifa Endiajea.

Taj detalj je, verovatno zbog duge pauze malo oborio tempo igre, mada daleko od toga da je finiš meča bio nezanimljiv. Partizan je dobio potrebne minute za odmor, crveno-beli su izgubili elan koji ih je krasio od gola velitog rivala, pa joj je bilo potrebno određeno vreme da se vrati u taj "mod".

Konce igre u tim trenucima su vukli igrači trenera Vladana Milojevića koji su potpuno odgurali goste iz Humske na njihovu polovinu terena i onda je usledio već opisani furiozni finiš kojim su domaći došli do preokreta, koji će im gotovo sigurno doneti novu šampionsku titulu.

 

#VMS_Highlightsclv8f0yre0000356tgq1lcuy5{width:100%;display:flex;align-items: center;justify-content: center;}@media (max-width: 760px) {#VMS_Highlightsclv8f0yre0000356tgq1lcuy5> div{width:calc(95vw - 30px) !important;height: calc((95vw - 30px) * 9 / 16) !important;}}
 

 

Sledeća prilika da dva najveća srpska kluba odmere snage biće već u sredu kada se na istom mestu sastaju u polufinalu Kupa Srbije i tada se očekuje novi spektakl.

Crvena zvezda - Partizan 3:2 (1:1)

Stadion: Rajko Mitić.
Sudija: Pavle Ilić.
Strelci: Kanga u 16. iz penala, Endijaj u 89, Katai u 90+9. iz penala za Zvezdu, a Baždar u 11, Severina u 56. minutu za Partizan.

CRVENA ZVEZDA: Glazer - Mijailović, Spajić, Dragović, Rodić (od 46. Điga) - Stamenić, Kanga (od 57. Katai) - Bukari (od 90+9. Milunović), Hvang, Ivanić (od 78. Olajinka) - Ndjaje (od 90+9. Kraso).

PARTIZAN: Krunić – Stojković (od 78. Filipović), Kovačević, Marković, Antić – Ovusu, Kastiljo (od 67. Stjepanović) – Severina (od 89. Natho), Zahid, Goh (od 78. Kalulu) – Baždar (od 67. Saldanja).

Mozzart Bet Superliga Srbije (plej-of), 31. kolo

subota

Radnički 1923 - Čukarički 4:3 (2:3)
/FGluščević 6, Ortiz 29, Žurić 56, Ivelja 82 - Adžić 13, Melo 15, 41/

TSC - Vojvodina 3:2 (2:0)
/Pantović 3, 74, Ćirković 5 - Zukić 13, Ivanović 61/

Crvena zvezda - Partizan 3:2 (1:1)
/Kanga 16 pen, Endijaj 89, Katai 90+9 pen - Baždar 11, Severina 56/

ponedeljak

Mladost - Napredak 18.00 (AS1)

Standings provided by Sofascore