Superliga Srbije

Srpski šampion preko kvalifikacija do grupne faze Lige šampiona

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

09.04.2024 13:04
Fudbaleri Crvene zvezde MN Press
Fudbaleri Crvene zvezde

Umesto direktnog plasmana u Ligu šampiona kao minule godine, (prvak Srbije) trenutno fudbaleri Crvene zvezde moraće kroz kvalifikacije do učešća u Ligi šampiona. Elitno UEFA takmičenje u narednoj sezoni doživeće veliku promenu jer će umesto dosadašnje 32 ekipe, u grupnoj fazi učestvovati 36.

To je ostavilo četiri dodatna mesta za direktan plasman u najkvalitetnije klupsko takmičenje na Starom kontinentu, a jedno potencijalno i za šampiona Srbije.

Bez obzira što do kraja Superlige Srbije ima još osam kola, ako se gleda aktuelna tabela, a Crvena zvezda je lider, postoji mogućnost da "crveno-beli" ponovo bez kvalifikacija zaigraju Ligu šampiona, međutim najverovatnije se to neće desiti, jer se neki rezultati u Evropi nisu poklopili.

Uslov da ekipa koja ne obezbedi plasman u LŠ kroz domaće takmičenje osvoji evropski trofej će verovatno biti ispunjen jer Dortmund koji je "ispod crte" u Bundesligi nije baš favorit da podigne pehar namenjen pobedniku Lige šampiona.
Osim toga, potrebno je i da Dinamo Zagreb ne bude prvak Hrvatske, što baš i nije realno, zatim da Kopenhagen ne bude prvak Danske, Bazel ne bude prvak Švajcarske, Slavija iz Praga ne bude prvak Češke i da Šahtjor Donjeck ne osvoji šampionat Ukrajine.

Planove su Crvenoj zvezdi pokvarili Slavija i Šahtjor. Prvi su iskoristila kiks Sparte i zauzeli prvu poziciju sa bodom više tri kola pre kraja regularnog dela šampionata Češke nakon čega sledi plej-of. 

 

 

U Ukrajini, Šahtjor je slavio protiv Obolona i "preskočio" Krivbas koji sada ima dva boda manje, ali i dve utakmice više. Dinamo Kijev je na četiri boda manje i ozbiljno konkuriše da uđe u trku za titulu.

Ukoliko Crvena zvezda osvoji titulu, izvesno je bar po dosadašnjim rezultatima da će put do grupne faze Lige šampiona morati da potraži kroz kvalifikacije.
Ne bi ovo Vladanu Milojeviću bio prvi put da put do elite traži preko kvalifikacija, a svakao zna kako i da ga pređe.