Superliga Srbije

Oglasio se FSS: Sudijske greške su analizirane i biće sankcionisane

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

19.09.2023 17:35
Oglasio se FSS: Sudijske greške su analizirane i biće sankcionisane MN Press

Posle 7. kola Mozzart Bet Superlige Srbije, održana je vandredna sednica Sudijske komisije Fudbalskog saveza Srbije, na kojoj su analizarane razne sudijske greške, usled kojih će arbitri koji su te greške i napravili biti sankcionisani.

Saopštene Fudbalskos saveza Srbije prenosimo u celosti:

"Na sednici Sudijske komisije FSS održanoj 18.09.2023. vanredno su analizirane sporne situacije koje su se desile na utakmicama 7. kola Mocart bet Super lige Srbije. Tokom dosadašnjeg mandata SK FSS (od juna 2021) do danas ovo je bilo kolo sa najvećim brojem grešaka kako sudija na terenu tako i u korišćenju VAR sistema. Sudijska komisija ne želi da se u javnosti stekne utisak da sudije ne trpe posledice kada loše sude.

Sudije koje su načinile značajne greške i kojima se one ponavljaju biće kažnjene adekvatno težini učinjenih grešaka i neće biti delegirane u dužem vremenskom periodu.

Posle detaljne analize suđenja na navedenim utakmicama doneti su sledeći zaključci:

Pomoćni sudija Svetozar Živin i VAR sudija Jelena Cvetković načinili su evidentnu grešku na utakmici FK Voždovac – FK Mladost Lučani. Sudijski tim propustio je da u 45+1 minutu dosudi kazneni udarac zbog kažnjivog igranja lopte rukom odbrambenog igrača FK Voždovac, odručena ruka u neprirodnom položaju. Odgovornost snose pomoćni sudija na toj strani koji je imao jasan pregled situacije i posebno VAR koji je morao da reaguje i pozove sudiju da pregleda snimak jer se radi o očiglednom prekršaju.

Drugi pogodak ekipe FK Voždovac u 48 minutu postignut je posle ofsajda. Ovde je opet najveća odgovornost na VAR sudiji koji je morao da interveniše i da javi glavnom sudiji da se radi o ofsajdu.

Glavni sudija Miloš Milanović i VAR sudija Momčilo Marković na utakmici FK Čukarički – FK Crvena zvezda. Glavni sudija je u 47 minutu pogrešno dosudio kazneni udarac za gostujuću ekipu. U 57 minutu je pogrešio što nije dosudio kazneni udarac u korist FK Crvena zvezda zbog saplitanja igrača gostujuće ekipe od strane igrača FK Čukarički. VAR je trebalo da reaguje i pozove sudiju da pregleda snimak.

Glavni sudija Dejan Trifković i VAR sudija Pavle Tomić načinili su grešku na utakmici FK Partizan – FK Radnik. Glavni sudija je pogrešio kada je u 41 minutu posle nepotrebnog i pogrešnog poziva iz VAR sobe promenio ispravnu odluku donetu na terenu da prizna pogodak FK Partizan jer nije bilo prekršaja.

Glavni sudija je pogrešio u 90+6 minutu kada je dosudio kazneni udarac za domaću ekipu jer je guranju domaćeg igrača od strane gostujućeg prethodio prekršaj drugog domaćeg igrača. VAR još jednom pogrešio,  morao je da pozove sudiju da pogleda snimak.

Glavni sudija Novak Simović napravio je dve važne i očigledne greške na utakmici FK Radnički – FK IMT. Prvo kada je dosudio kazneni udarac za domaću ekipu nakon što je lopta pogodila u ruku odbrambenog igrača u prirodnom položaju. VAR ga je ispravno pozvao da pogleda snimak, ali je sudija ostao pri porešnoj odluci čime težina greške dobija na značaju.

Ukupan broj grešaka do ovog kola bio je minimalan, sudije su svojim odlukama doprinele da gledamo neke veoma kvalitetne utakmice i da prvenstvo bude veoma zanimljivo.

Od kada je Sudijska komisija dobila podršku FSS u junu 2021 insistira se da svi klubovi imaju podjednak tretman. Na svim seminarima, uključujući i poslednji održan 12.09.2023 sa naše strane je potencirano je da se neće tolerisati neujednačenost kriterijuma u korist pojedinih klubova.  I pored evidentnog pomaka i nasleđa koje traje decenijama, još uvek nismo došli do zacrtanog cilja. Ipak, čvrsto verujemo da ćemo daljim predanim radom i uz podršku FSS uspeti u tome.

Sudijska komisija se neće obazirati na saopštenja, uvrede, omalovažavanja i nastaviće da se bori za ravnopravan tretman svih klubova u dva najviše ranga takmičenja. Kao što će nastojati da u izboru sudija bira one koji imaju dovoljno znanja i sposobnosti da se izbore sa svim pritiscima koje nose utakmice dva najviša stepena takmičenja.

Uvereni smo da će u nastavku prvenstva broj grešaka biti daleko manji, da će predstojeći večiti derbi proteći bez spornih situacija i da ćemo svi zajedno doprineti poboljšanju ukupnog ambijenta i sportske kulture u srpskom fudbalu", stoji u saopšetnju FSS-a.