Premijer liga

Siti pobedio Arsenal i vratio se u borbu za titulu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

15.02.2023 22:30
Siti pobedio Arsenal i vratio se u borbu za titulu Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

U zaostaloj utakmici 12. kola Premijer lige, fudbaleri Mančester sitija pobedili su Arsenal u gostima 3:1 (1:1) i ponovo se vratili u borbu za titulu, pošto sada obe ekipe imaju po 51 bod. Utakmica na Emirejtsu privlačila je veliku pažnju, jer se radilo o okršaju dva prvoplasirana tima na tabeli. Na kraju, "tobdžije" su uprkos velikoj želji, izgubili i 11. uzastopni duel sa "građanima", koji su zasluženo osvojili tri boda, posle bolje igre u drugih 45 minuta.

Prvo poluvreme proteklo je u izjednačenoj borbi obe ekipe, uz nešto veću inicijativu domaćina. Arsenal je vešto koristio brzinu svojih krila i po bokovima uglavnom pretio. Međutim, nije uspeo da materijalizuje incijativu i dođe do prednosti. Često je falio taj završni pas u napadu, a nedostatak komunicije bio je i ključni problem u odbrani.

Naime, upravo iz takve situacije gosti su stigli do vođstva. Kapitalnu grešku napravio je Tobijasu, koji je u nameri da vrati loptu golmanu, nedovoljno snažno zahvatio istu, što je odlično ispratio De Brujne i majstorski lobovao istrčalog Remsdejla.


Od tog trenutka Arsenal je ponovo počeo da napada. Pokazao je inicijativu i veliku želju, stvorio je nekoliko polu-prilika ali nedovoljno dobrih da bi se matirao Ederson. Brazilac je bez većih problema izlazio na kraj sa napadima domaćina, ali je ipak kapitulirao u finišu poluvremena, kada je na nedozvoljen način zaustavio Enketiju u svom šesnaestercu. Sudija je odmah pokazao na "belu tačku", a siguran izvođać najstrožije kazne bio je Saka.

Drugih 45 minuta, donelo je nešto više uzbuđenja. Počelo je poništenim penalom Halanda. Iako je glavni arbitar pokazao na "liniju", VAR je preinačio njegovu odluku zbog nedozvoljene pozicije Norvežana. Utisak je da je ova situacija dala "vetar u leđa" izabranicima Pepa Gvardiole, koji su u nastavku meča krunisali bolju igru i sa dva gola rešili pitanje pobednika.


Najpre je Griliš u 72. minutu doneo novo vođstvo "građanima", da bi konačan rezultat postavio Haland 10 minuta kasnije svojim 26. golom u svim takmičenjima. Arsenal je do kraja utakmice očajnički pokušavao da dođe do čuda. Stvorio je nekoliko izlgednih prilika preko Enketije i Sake, ali nije mogao do novog pogotka.

Arsenal je na kraju posle sjajne sezone, vezao čak četiri utakmice u svim takmičenjima bez pobede, a nakon eliminacije u Kupu od Sitija, mogao bi da izgubi i titulu od istog rivala.

"Građani" imaju jednak broj bodova sa Arsenalom, ali zbog bolje gol razlike zauzimaju čelo tabele.

Arsenal - Mančester siti 1:3 (1:1)

Stadion: Emirejts
Sudija: Entoni Tejlor

Strelci: Saka u 42. minutu za Arsenal, De Brujne u 24, Griliš u 72. i Haland u 82. minutu za Siti.

ARSENAL: Ramzdejl - Tomijasu (od 83. Vajt), Saliba, Gabijel, Zinčenko - Edegor, Žoržinjo, Džaka (od 83. Vijeira) - Saka, Martineli (od 76. Trosar), Nketija.

MANČESTER SITI: Ederson - Voker, Dijaz, Ake - Silva, Rodri, De Brujne (od 87. Filips), Gundogan - Marez (od 61. Akanđi), Griliš (od 77. Foden), Haland.

 

Standings provided by Sofascore