Premijer liga

Najlepši san se pretvara u Arsenalov košmar: Da nije prokletstvo? Titula izmiče, forma nije dobra, a sledi derbi sezone na Itihadu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

22.04.2023 13:17
Najlepši san se pretvara u Arsenalov košmar: Da nije prokletstvo? Titula izmiče, forma nije dobra, a sledi derbi sezone na Itihadu Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Do pre dve sedmice izgledalo je da Arsenal ništa ne može da zaustavi na putu ka 14. tituli prvaka Engleske, prvoj posle 19 godina i sjajne generacije Arsena Vengera predvođene na terenu magičnim Tjerijem Anrijem.

"Tobdžije" su te sezone "mlele" sve redom i šampionsku trku na kraju završile sa 90 bodova, odnosno 11 više od Čelsija i 15 od Mančester junajteda.

Delovalo je da je talentovani menadžer Mikel Arteta na sigurnom putu i da slavni londonski klub ništa ne može da poremeti. Ekipa je imala hemiju, igrala dobro, a dodatna energija stizala je sa tribina "Emirejtsa". Međutim, Arsenalov brod je izgubio kompas, ostao bez sigurne luke i našao se na uzburkanoj pučini finiša Premijer lige. 

Kako sada stvari stoje, Arsenal je u petak, spektakularnim remijem protiv Sautemptona (3:3) delimično ispustio šampionsku sudbinu iz svojih ruku i predao je jedinom konkurentu Mančester sitiju.

U poslednja tri kola Arteta i njegovi puleni osvojili su samo tri boda. Prvo su odigrali 2:2 sa Liverpulom, pa je istim rezultatom završen meč na London stadionu Vest Hema, da bi najbolniji udarac zadali "sveci". Bio je velikan iz prestonice na rubu poraza protiv "fenjeraša", gubio je 1:3, ali je u neverovatnoj završnici uspeo da osvoji bod i da propusti nekoliko prilika za potpuni preokret.

Pobeda nije ostvarena pa se tako Siti našao u poziciji da sudbinu novog prvaka drži u svojim rukama. 

Naime, "građani" imaju dva meča menja od Arsenala i pet bodova zaostatka. I ne samo to, ekipa Pepa Gvardiole je došla u poziciju da će joj u velikom derbiju na "Itihadu" (26. april, TV Arena 1 Premium) odgovarati i bod. Arsenal već u sredu gostuje Mančester sitiju i u narednih nekoliko dana Arteta će morati da "smućka" novu formulu uspeha, jer stara više ne deluje, a trijumf protiv aktuelnog prvaka je sada postao imperativ za "tobdžije". U slučaju eventualnog poraza, teško da će Gvardiolina mašinerija ispustiti "vin-vin" situaciju.

Siti, pre svega, igra odlično, bori se na tri fronta i pobeđuje. Slavni Bajern iz Minhena je lako eliminisan u četvrtfinalu Lige šampiona, u FA Kupu su prvo pali najteži rivali Čelsi i Arsenal, pa Bristol i Barnli, a u polufinalu ga čeka Šefild junajted. U Premijer ligi, posle januarskih i februarskih trzavica, sve ide kako je zamišljeno i sa šest uzastopnih pobeda, uz kikseve Arsenala, titula je ponovo na dohvat ruke. I ne samo to, čini se da "građni" uprkos tome što će do 28. maja odigrati daleko više utakmica od konkurenta, u domaćem šampionatu imaju lakši raspored, jer Arsenal samo u narednih desetak dana očekuju susreti sa Čelsijem i Njukaslom.

RASPOREDI MANČESTER SITIJA I ARSENALA

ARSENAL (još šest utakmica)

Mančester siti – Arsenal 26.04.
Arsenal – Ćelsi 02.05.
Njukasl – Arsenal 07.05.
Arsenal – Brajton 14.05
Notingem Forest – Arsenal 20.05.
Arsenal – Vulverhempton 28.05.

MANČESTER SITI (još osam utakmica)

Brajton – Mančester siti 23.04. (odloženo)
Mančester siti- Arsenal 26.04.
Fulam – Mančester siti 30.04.
Mančester siti – Vest Hem 03.05.
Mančester siti – Lids 07.05.
Everton – Mančester siti 14.05.
Mančester siti – Čelsi 21.05.
Brentford – Mančester siti 28.05.