Premijer liga

"Mersisajd derbi" na TV Arena sport: Ko je gazda Liverpula?

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

11.02.2023 22:08
"Mersisajd derbi" na TV Arena sport: Ko je gazda Liverpula? Tanjug/AP Photo/John Super

Liverpul i Everton odigraće u ponedeljak 242. duel u svim takmičenjima, a od osnivanja Premijer lige 61. Pre toga dva slavna kluba iz čuvenog lučkog grada imali su 146 okršaja u najjačem rangu engleskog fudbala, a statistika je na strani "redsa".

Ali…

Tek u Premijer ligi Liverpul je, kada se definitivno priklonio odbranom društvu najbogatijih, uspeo da poveća razliku u odnosu pobeda i poraza, koja u ovom trenutku iznosi 80 trijumfa Liverpula i 58 Evertona, dok je 69 susreta završeno bez pobednika.

 

 


Punu deceniju i nekoliko meseci preko "karamele" su bile bez pobede protiv najvećeg rivala. Sve od 17. oktobra 2010, kada su Timoti Kejhil i Mikel Arteta doneli na Gudison parku pobedu domaćinu od 2:0, pa do Enfilada i 20. febrauar 2021, odnosno Rišarlisona i Gilfija Sigurdsona za novih 2:0. Upravo za to vreme je Liverpul i najviše uvećao statističku dominaciju, a i u ponedeljak će biti favorit, ali samo na papiru.

Razlog je jednostavan, ekipa Jirgena Klopa ove sezone igra ispod svih očekivanja i mesto za Ligu šampiona ozbiljno joj je ugroženo. S druge strane Everton se grčevito bori za opstanak, u opasnoj je zoni, ali je pobeda protiv Arsenala (1:0) u prošlom kolu svima na Gudisonu podigla moral i navijači očekuju još jednu injekciju samopouzdanja u ponedeljak uveče.

Čuveni "Mersisajd derbi" na programu je od 21 sat na TV Arena 1 Premium.