Premijer liga

Liverpul sačuvao nadu Sitiju: Spektakl na "Enfildu" završen remijem, Arsenal prosuo vođstvo, a možda i titulu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

09.04.2023 19:29
Liverpul sačuvao nadu Sitiju: Spektakl na "Enfildu" završen remijem, Arsenal prosuo vođstvo, a možda i titulu Tanjug/AP Photo/Jon Super

Arsenal je danas imao šansu da napravi veliki korak ka tituli šampiona Engleske, ali nije uspeo da iskoristi prednost koju je imao protiv Liverpula na "Enfildu". Derbi meč 30. kola Premijer lige završen je rezultatom 2:2 (1:2), a bliži pobedi na kraju bio je domaćin.

Čini se da su izabranici Mikela Artete nakon pola sata igre već imali sve u svojim rukama, a poslednje što je moglo da se očekuje da će se ekipa Jirgena Klopa na tako neverovatan način vratiti u utakmicu. Prvo poluvreme proteklo je u inicijativi Arsenala i delovalo je da je trijumf već izvestan, samo je bilo pitanje kojim rezultatom.

Međutim, atsmofera na "Enfildu" doprinela je tome da domaći zaigraju uz fenomenalnu energiju, zbog koje uopšte ne bi bilo nepravedno da su "redsi" poneli sva tri boda. 

Liverpul - Arsenal 2:2 (1:2)

Sudija: Pol Tirni

Stadion: Enfild

Strelci: Za Liverpul Salah u 42. i Firmino u 88. minutu, za Arsenal Martineli u 8. i Žezus u 28. minutu

Liverpul: Alison - Arnold, Konate, Van Dajk, Robertson - Fabinjo (od 78. Firmino), Henderson, Džons (od 60. Tijago) - Salah, Gakpo, Žota (od 60. Nunjez)

Arsenal: Ramzdejl - Vajt, Holding, Gabrijel, Zinčenko - Parti, Džaka, Odegard (od 80. Kivior) - Saka, Martineli, Žezus (od 80. Trosar)

Već na startu meča je Gabrijel Martineli iskoristio lošu reakciju Virdžila van Dajka i u 8. minutu postigao vodeći pogodak. Nakon 20 minuta prednost je duplirana, kada je Gabrijel Žezus odlično reagovao posle centaršuta Martinelija i pogodio za 2:0.

Međutim, Mohamed Salah je u 42. minutu uspeo da savlada Arona Ramzdejla i vrati svoj tim u igru. Natrčao je Egipćanin na odbitak i postigao pogodak, koji je izazvao pravu erupciju na "Enfildu".

Upravo taj momenat predstavljao je kraj Arsenalove dominacije, jer je od tog trenutka kvalitetniji i opasniji rival bio Liverpul. Domaći su na sjajan način otvorili i drugo poluvreme, pa su ubrzo imali fenomenalnu šansu za izjednačenje.

Igrao se 54. minut kada je Rob Holding u svom šesnaestercu oborio Žotu, pa je sudija Pol Tirni pokazao na belu tačku. Salah je u prošlom kolu promašio penal protiv Bornmuta, pa je dobio šansu da se iskupi. Međutim ni ovoga puta nije uspeo da pogodi čak ni okvir gola i Arsenal je zadržao vođstvo.

Svoju najbolju šansu za izjednačenje domaći su imali u 80. minutu preko Darvina Nunjeza. Urugvajac je istračao sam pred golmana Arsenala i imao je dovoljno vremena da se namesti i poravna rezultat, ali on u tome nije uspeo i vremena je bilo sve manje.

Ipak, veliku radost pristalicama Liverpula, ali i Mančester sitija doneo je Roberto Firmino u 87. minutu. Trent Aleksandar-Arnold, koji je tokom celog meča bio veoma neprimetan u napadu, a možda i gori u odbrani, uspeva da na vrlo atraktivan način predribla Zinčenka i pošalje loptu na drugu stativu, odakle je Firmino glavom smešta u mrežu za konačnih - 2:2.

To nije bio kraj, s obzirom na to da je Arsenal bio na ivici poraza, ali ga je izbegao zahvaljujući neverovatnom Ramzdejlu. Naime, Salah je u šestom minutu sudijske nadoknade odlično šutirao, a engleski čuvar mreže je spektakularnom "paradom" skrenuo loptu i sačuvao bod.

Arsenal sada ima šest bodova, ali i utakmicu, više od Mančester sitija, koji je ponovo u prilici da poremeti planove londonskom klubu.

Premijer liga, 30. kolo

Subota

Mančester junajted – Everton 2:0 (1:0)
/Mektomini 36, Marsijal 71/

Aston Vila – Notingeh Forest 2:0 (0:0)
/Traire 48, Vatkins90+5/

Brentford – Njukasl 1:2 (1:0)
/Toni 45+1p - Raja 53ag, Isak 61/

Fulam – Vest Hem 0:1 (0:1)
/Rid 23ag/

Lester – Bornmut 0:1 (0:1)
/Biling 40/

Totenhem – Brajton 2:1 (1:1)
/Son 10, Kejn 79 - Dank 34/

Vulverhempton – Čelsi 1:0 (1:0)
/Nunjes 31/

Sautempton – Mančester siti 1:4 (0:1)
/Mara 72 - Haland 45+1, 68, Griliš 58. Alvarez 75p/

Nedelja

Lids – Kristal Palas 1:5 (1:1)
/Bamford 21 - Guei 45+1, Aju 53, 77, Eze 55, Eduar 69/

Liverpul – Arsenal 2:2 (1:2)
/Salah 42, Firmino 88 - Martineli 8, Žezus 28/